Site icon Bitcoin & Airdrop

CARDANO (ADA)

Hedefler tutarsa 10 yıl sonra dünya üzerinde en etkili ve kabul edilmişlik oranı ilk üçte olan bir coin olarak kendisini görebiliriz. Lakin yol uzun ve sektör her an değişim ve gelişime müsait. Herşey olabilir. Ama benim için oldukça çekici ve heyecanlı bir proje.

Şirketlerin gelecek analizleri yapılırken şimdiki performans ve ileriye dönük yatırım ve hedeflerinden hareketle bir çıkarımda bulunulmaya çalışılır. Kripto sektörü ise genellikle doğası ve başlangıcı itibari ile direkt bir ürün olmadan bir fikir, kod, yazılım veya ilerde somutlaşacak bir ürün üzerine başlatılan bir sistem üzere yürür.  

Bu yazımızda kripto dünyasında etkili bir yeri olan ve gelecekte de kendini vazgeçilmez bir proje olarak hatırlatmak isteyen; (kalıcılık esas olmak üzere) bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Cardano’ya yer ayıracağız. 

İlk bakışta Cardano’yu Japonya’nın Ethereum’u olarak nitelesem yanlış olmaz çünkü; Ethereum gibi Cardano’da akıllı bir sözleşme platformudur. Şirketin destekleyicisi ve önemli ortaklarından birisi olan Emurgo ise ‘‘Japon kökenli bir firma.’’ Ripple gibi CARDANO’da Japonya’da oldukça bilindik ve önemsenen bir proje. Öyleki devlet televizyonlarına dahi çıkan Cardano kurucusu C. Hoskinson kanalda Cardano’nun önemini ve planlarını bütün Japon halkına birkaç defa duyurmuştur. Bunlara ek olarak Cardano ekibi ADA’nın Japonya’da birçok ATM’de işlem görmesi için çalışmalara başladığını duyurmuştur. Bütün bunlar Cardano’nun temel analizi adına önemli ve olumlu unsurlar olarak gözükebilir. 

Cardano; kurucu Charles Hoskinson tarafından (CEO Ethereum’dan ayrıldıktan sonra ethereumdaki eksikleri görerek)  bilimsel felsefe ve matematikle  dünyadaki bu alanda bulunan bilim adamlarından destek alarak Cardano’ya istediği şekli vermeye çalışılan bir projedir. 

Evrene açılmaya çalışan bir kapı CARDANO.

Cardano’nun temel amaçlarına baktığımızda; 

**  güvenli varlık transferi, 

** gelişmiş akıllı sözleşme işlevselliği  

** karmaşık Dapp’leri bile barındırma ve çalıştırma  

** bankacılık sistemlerini uygulamanın çok pahalı olduğu yerlerde; Blockchain teknolojisini gelişmekte olan ülkelerde kullanmak üzere ortaya atılmış bir proje olarak görmekteyiz. 

Resmi web sitesi bilgilerine göre, Cardano ekibi aşağıdaki üç organizasyona ayrılmaktadır: 

Cardano Vakfı: Şirket İsviçre’de yerleşiktir ve temel sorumluluğu Cardano kullanıcı topluluğunu desteklemek ve düzenleyici ve ticari konularda yetkililerle çalışmaktır.  

IOHK: Ana geliştirici IOHK. 2015 yılında  Charles Hoskinson tarafından kuruldu. 

Emurgo: Temel amacı yeni şirketlere yatırım yapmak ve Cardano blok zincirini kurmak için ticari işletmelere yardımcı olmak. 2020 yılına kadar IOHK ile sözleşme imzaladı ve Cardano ekolojisinin kurulması için ortaklaşa kaynak sağlayacak şirket konumunda.  

Cardano proof-of-stake konsensus mekanizması kullanmanın yanı sıra kendi pos algoritmalarını geliştirmiş olup ve topluluk bu pos algoritmasına Ouroboros adını verdiler. Cardano’nun kaynak kodu Haskell dilinde yazılmış olup tamamen açık kaynak kodlu olarak bilinmektedir. Cardano’nun bir debit kartı ve Daedalus isimli özel bir cüzdanı bulunuyor. Cüzdandan karta para gönderilebiliyor ve karttaki para otomatik olarak kullanıcının yerel para birimine çevriliyor.  

Cardano’ya ilişkin buraya kadar ki olan kısımda; gerek temel bilgiler gerekse temel analiz adına ışık tutmaya çalıştık. Yatırım amaçlı düşünen arkadaşlar için Cardano ileriye dönük önemli bir proje olabilir düşüncesindeyim. Lakin birkaç olumsuz eleştiri de şuan yerinde olabilir. Kurucusu gelecek 10 yıllık plan doğrultusunda kripto sektöründe ethereum’un yerini almak istiyor. Ethereum gibi gerek artık dünya markası olan, inanılmaz bir topluluğa sahip olan ve dünya’nın önemli dev şirketlerinin desteğini alan bir projenin yerini almak oldukça iddialı olsa gerek. Hatta ütopik ve ilginç olan bir değer olan trilyon dolarlık bir şirket haline gelmek istinilmesi hele ki şuanki var olan konumuna baktığımızda; ortaya direkt net bir şey koymamakla birlikte 2 milyar dolarlık bir piyasa değeri bile yüksek olabilir. Hatta proje ilerleyişinin yavaş ve dile getirilen özelliklerin henüz test edilmemiş olması yatırım yaparken dikkatli olunmasını gerektirebilir. Benim gözümde olumlu yanları ise; çıkış yerinin İsviçre olması, Japonya faktörü, start-up mantığıyla yola çıkan ve önemli sayılacak bit topluluk ve kitleye sahip olması, bilimsel felsefeyi ve araştırmayı kullanırken toplulukla ileriye dönük hedeflere ulaşmaya çalışması Cardano adına portföyde yer alabilecek bir proje olarak kendine yer bulabilir.

Exit mobile version