Site icon Bitcoin & Airdrop

Helium (HNT) Nedir?

Helium, IoT cihazları birbirine bağlayan blok zinciri tabanlı bir ağdır. Helium teknolojisi, cihazlar arasında iletişimi sağlarken, sistem ağ düğümleri arasında veri gönderir. Ağı oluşturan düğümler, Helium sisteminde Kablosuz Bağlantı Noktaları olarak bilinir. Kablosuz Bağlantı Noktaları, genel ağ kapsama alanı sağlar ve LoRaWAN kullanır. LoRaWAN, Helium gibi platformların bağlanabileceği bir bulut bileşenine sahip bir medya erişim kontrol katmanı protokolüdür.

Helium, ağ üzerinde düğüm görevi gören 25.000’den fazla Kablosuz Bağlantı Noktası ile en büyük LoRaWAN ağlarından biridir. Kablosuz Bağlantı Noktaları, LoRaWAN’ın gücünü ve blok zinciri teknolojisine dayalı bir madencilik cihazını bir araya getirir.

Helium, “Halkın Ağı” olarak da adlandırılır, tüm sorunları ve yetersiz çözümleri ele alırken gelecek için verimli ve işlevsel bir IoT hazırlamayı amaçlar. IoT sektörünün en büyük sorunlarından biri, Google veya Amazon gibi popüler Nesnelerin İnterneti merkezlerinin gizliliğidir. Merkeziyetsizlik ve Helium oluşturmak için kullanılan blok zinciri teknolojisi sayesinde, cihazların Nesnelerin İnterneti’ne bağlanması söz konusu olduğunda gizlilik yakında bir endişe konusu olmaktan çıkacaktır.

İçerik

Helium’u Benzersiz Yapan Şey Nedir?

Helium, “bloksuz” olarak adlandırılan teknolojiyi kullanan IOTA (MIOTA) ve cihazları IoT’ye bağlayan Tangle ağı dışında, Nesnelerin İnterneti ile ilgilenen ender blok zinciri projelerinden biridir. Helium’un Nesnelerin İnterneti’ni geliştirmeye odaklanan bir proje olarak benzersizliği, Proof of Coverage mekanizmasında kendini gösteriyor.

PoC, Helium ağı için özellikle oluşturulmuş benzersiz bir mekanizmadır. Konsensüs mekanizması HoneyBadger Bizans Hata Toleransı protokolüne dayanır ve ağ düğümlerinin bağlantı oranları değişse bile konsensüse ulaşılmasını sağlar.

Helium (HNT) Nasıl Çalışır?

Helium, IoT cihazları için gücünü HNT sahipleri topluluğundan alan güvenilir, merkeziyetsiz ve global bir ağ oluşturmayı hedeflemektedir. Ağ, düğümlerden, yani aslında HNT sahibi olan düğüm operatörleri tarafından çalıştırılan Kablosuz Bağlantı Noktalarından oluşur. Kullanıcılar, Kablosuz Bağlantı Noktalarını barındırarak ve düğümleri yöneterek ağın işlevselliğine katılımları karşılığında teşvik alırlar.

WiFi zaten IoT cihazlarını destekler. Ancak, mümkün olduğunca çok sayıda farklı cihazı desteklemek, gizlilik endişelerini de beraberinde getirir. Helium, bu sorunu merkeziyetsiz bir mimari ve ağa IoT ile WiFi bağlantısına kıyasla 200 kat daha fazla kapsama alanı sağlayan konsensüs mekanizması kullanarak çözüyor.

Ağın üzerinde çalıştığı konsensüs mekanizması, Proof of Coverage olarak adlandırılır ve ödüllerin HNT sahiplerine ve düğüm operatörlerine dağıtılmasından da sorumludur. Kullanıcıların Kablosuz Bağlantı Noktaları kurmak için Helium web sitesinden bir madencilik cihazı satın almaları gerekmektedir. Madenciler ağa bağlanarak radyo frekansları üretirken, Proof of Coverage mekanizması Kablosuz Bağlantı Noktası konumlarını doğrular.

Ağ katılımcıları, ağın işlevselliği için çok önemli olan üç rolden birine sahip olabilirler: Challenger, Transmitter, and Witness. Sistem üzerinden dağıtılan ödüller, Kablosuz Bağlantı Noktaları ağındaki role de bağlıdır.

Helium (HNT) Kurucuları Kimlerdir?

Helium, ilk kripto para olan Bitcoin’in başlangıcından sadece birkaç yıl sonra, 2013 yılında kuruldu. Helium, farklı cihazları bağlama ve herkesin global olarak kullanabileceği Nesnelerin İnterneti’ni oluşturma kapasitesine sahip ilk global eşler arası kablosuz ağ olmak için Helium, Inc. şirketi şemsiyesi altında lansmanını yaptı.

Helium, Amir Haleem, Sean Carey ve Shawn Fanning ortaklığında kuruldu. Proje, 2015’ten 2019’a kadar dört ayrı finansman turunda 53 milyon dolardan fazla topladı. Ağ tam anlamıyla 2019’da kullanıma açıldı ve gizlilik gibi IoT sektöründe öne çıkan genel sorunları çözmeyi amaçlıyordu.

Helium (HNT) Yol Haritası Nasıldır?

Helium (HNT), 2021 yılından sonra yol haritasını paylaşmamış olsa da zaman zaman sosyal medya hesaplarından aylık olarak ne yaptıklarına dair bilgiler vermeye devam ediyorlar.
Verdiği bilgiler doğrultusunda geleceğine yönelik düşündüğümüz şeyleri sizlerle paylaşmış olalım.

Helium, tüm dünyada milyarlarca uyumlu cihazı bağlama potansiyeline sahip yeni nesil bir kablosuz ağ kuruyor. Temmuz 2021 itibariyle, Ağ halihazırda dünya çapında 8.000’den fazla şehirde 88.000’den fazla Helium Bağlantı Noktasına ev sahipliği yapıyor ve önümüzdeki aylarda ikinci büyük kablosuz ağı olan Helium 5G’yi ekliyecek.

Hotspot’ların büyümesinin ötesinde, Helium ekosistemi hızla ölçekleniyor ve bir dizi donanım ve yazılım çözümü içeriyor. Bu büyüyen topluluk, Hotspot üreticilerini, IoT işletmelerini ve uygulamalarını, geliştiricileri, stake sağlayıcılarını ve daha fazlasını bir araya getiriyor. Helium Ağı ayrıca, Hotspot’ları dağıtarak ve endüstriler arasında önde gelen işletmeler için sensör çözümleri uygulayarak Helium kripto ekosistemini genişleten D-Web Technologies gibi bir dizi yeni işletmeyi de içeriyor.

Helium Ağı, IoT cihazlarının sayısı katlanarak arttıkça IoT bağlantısının zorluğunun üstesinden gelmede ciddi ilerlemeler kaydediyor ve geleceğin tüm kablosuz altyapısının nasıl oluşturulabileceğine dair bir plan görevi görüyor.

Helium (HNT) Partnerleri kimlerdir?

Helium D serisi finansman turunda yatırımcılarından 200 milyon dolar finansman sağladı.

Helium; Tiger Global ve FTX Ventures katıldığı bu turla beraber şirketin değerlemesi 1,2 milyar dolara çıkarmayı başardı. Bunun yanında 2021 yılının Ağustos ayında, risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz (a16z), Helium’un HNT’si için 111 milyon dolarlık token satışına öncülük etmişti.

Finansman turunun yatırımcılarına bakacak olursak; Tiger Global ve FTX Ventures, Khosla Ventures, GV, Multicoin Capital, Munich Re Ventures ve FirstMark Capital yer alıyor.

Helium (HNT) Ekosisteminde Öne Çıkan Projeler Nelerdir?

Helium, eğitim ve Covid-19 temas takibinden nesnelerin interneti (IoT) haşere kontrolü ve su ölçüm çözümlerine kadar birçok işletme ve şirketle entegre olmuştur. Ayrıca, Helium ekosistemi, HNT belirteci ve Helium Hotspot hizmetlerini genişletmek için birçok farklı ortaklıkla genişler.

Bu hizmetler; Helium Network Toolkit, Hotspot Chat, ağ analizi ve bir Hotspot optimize edici, diğerleri arasında. Ayrıca Helium ekosistemi, token sahiplerine çeşitli stake hizmetleri sunar. Bu, bir doğrulayıcı havuzu olan Helium Rising’i içerir. Alternatif olarak, kullanıcılar HNT jetonlarında kripto ile pasif bir gelir elde etmek için Otomatik Helium Staking hizmetini deneyebilir.

Helium Network, The People’s Network’ü desteklemek için çeşitli yazılım ve donanım çözümleri sunar. Aşağıda Helium ekosisteminin ve The People’s Network’ün nasıl çalıştığını aktaracağız.

* Helium Token Madenciliği

Helium ekosisteminin en büyük teşviklerinden biri, The People’s Network’e güç veren Helium token (HNT) madenciliği ile pasif bir gelir elde etmektir. Helium, herkes için ulaşılabilir tamamen yeni bir madencilik modeli sunuyor.

Proje, teknik olmayan kullanıcıları içermeye özen göstermektedir. Bu nedenle, HNT madenciliği, pencerenize bir donanım cihazı kurmayı ve akıllı telefonunuza Helium uygulamasını indirmeyi gerektirir.

Bunun nedeni, Helium’un HNT madenciliği için yeni radyo frekansı (RF) teknolojisi kullanmasıdır. Helium Hotspot cihazının kurulumu otomatik olarak “milyonlarca cihaz için kilometrelerce kablosuz ağ kapsama alanı” sağlar. Kısaca açıklanan temel teknolojilerin bir kombinasyonunu (LoRaWAN®, LongFi ve Kapsam Kanıtı olarak bilinen bir mekanizma) kullanan Hotspot’lar, bir LED ampulünkine benzer şekilde yalnızca yaklaşık 5W enerji kullanır.

* Helium Hotspot

HNT jetonlarını çıkarabilen birkaç cihaz var. Bununla birlikte, HNT Miner 2000’den fazla şehirde aktif olan 20.000’den fazla Helium Noktası ile ilk oldu. The People’s Network ethosuna uygun olarak, Helium Hotspot, kripto madenciliğinin yeterince kolay ve herkes tarafından erişilebilir olabileceğini kanıtlıyor. 15 Ağustos 2021 itibariyle , Dünya genelinde 125.000’den fazla aktif Erişim Noktası var.

* LoRaWAN®

LPWAN, “Düşük Güçlü Geniş Alan Ağı’nın kısaltmasıdır ve pille çalışan cihazların kablosuz olarak çok uzak mesafelerde iletişim kurmasını sağlayan bir tür kablosuz ağ standardıdır.

LPWAN teknolojisini kullanan LoRaWAN®, düşük maliyetli ve düşük güç tüketimi ile ölçeklenmek üzere tasarlanmış bir mimari geliştirmiştir. LoRaWAN® “nesnelerin interneti (IoT), makineden makineye (M2M), akıllı şehir ve endüstriyel uygulamalar için güvenli çift yönlü iletişim” yarattı. Ağ, 5G’ye benzer şekilde çalışır.

* Helium LongFi

Helium LongFi, Helium ekosisteminde hayati bir dişlidir. LongFi’nin üç ana sorumluluğu vardır. İlk olarak, LongFi, LoRaWAN® kablosuz protokolü ile Helium blok zinciri arasında veri aktarımını kolaylaştırır.

Ayrıca LongFi, herhangi bir LoRaWAN® cihazının Halk Ağı ile uyumlu olmasını ve Helium Ağı üzerinde veri aktarabilmesini sağlar. Üçüncüsü, LongFi, cihazların erişimleri için Veri Kredileri ile ödeme yapmasına olanak tanıyan mikro ödemeleri destekler. Bu, kullanıcıların yalnızca kişisel ağ kullanımlarına göre veriler için ödeme yapmalarına olanak tanır.

* Proof-of-Coverage (PoC)

Helium blok zinciri, Kapsam Kanıtı (PoC) olarak bilinen yeni bir fikir birliği mekanizması kullanır. PoC, radyo frekansı (RF) teknolojisindeki yeniliğin bir sonucudur, işlemleri doğrulayan, ağı güvenceye alan ve çeşitli “zorlukları” tamamlayan merkezi olmayan bir Hotspot makine ağını kolaylaştırır.

Kapsam Kanıtı (PoC) algoritması sayesinde, Hotspot’lar “işaretçiler” olarak adlandırılan geçici görevleri tamamlayarak HNT jeton ödülleri kazanır. İşaretçiler, Hotspot’ların yakındaki Hotspot işlem yüklerini doğrulamasını ve bunlara tanık olmasını gerektirir.

* Helium Ağı Doğrulayıcıları

Helium ekosistemine yapılan en son eklemelerden biri Helium Ağı doğrulayıcılarıdır. Doğrulayıcılar, madencilerden daha fazla sorumluluk taşır ve işlemleri doğrulama ve Helium blok zincirine blok ekleme gibi fikir birliği çalışmaları gerçekleştirir.

Buna karşılık, Helium doğrulayıcıları ağın güvenliğine ve ölçeklenebilirliğine katkıda bulunur ve karşılığında HNT ödülleri kazanır.

Helium (HNT) Token Arzı ve Tokenomik Nedir?

HNT’nin ilk token dağılımı aşağıdaki gibidir:

* Ağ Veri Aktarımına %30,00 tahsis edildi
* %35,00 Hotspot Altyapısına tahsis edildi
* %35,00 Helium, INC ve Yatırımcılara tahsis edildi

Helium (HNT) Nasıl Satın Alınabilir?

Helium (HNT), Dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Gateio’da listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Son Olarak

Burada makalemizin sonuna gelmiş olduk. Yapmış olduğunuz araştırmayı Youtube videomuz ile desteklemek isterseniz sizler için bırakmış olduğumuz bağlantıdan Helium Coin Proje İncelemesini izleyebilirsiniz.

Exit mobile version