Kyc nedir? Kyc için istenen kimlik bilgilerimi vermekten hoşlanmıyorum. Kyc süreci beni tedirgin ediyor. Kyc gerçekten yapmalı mıyım? Bu sorular gerçekten insanı düşündüren sorular..
Bizde bu yazımız da sizler için KYC nedir, Kyc nin önemi gibi konulara yer verdik.
???? İlk bakışta herkes gibi bende kimlik bilgilerimin kurum/şirkete verilmesinden rahatsız olurum. Hele ki bu kripto borsaları ise.. Devlet veya hükümetlerin bankalar eliyle kurguladığı bir sistem değilde kimisinin kılıfına uydurarak var olduğu, kimisinin var olan düzenlemeler ışığında ve gerekli sicil şartlarının yanında lisans almış; hukuka uygun şekilde kurulduğu, kimisinin ise hukuka aykırı ve bilinmedik şekilde açtığı şirket/borsaya para yatırmak elbette ilk bakışta düşündürücü.
Yalnız kaçırılan şey şu: Belki ilk bakışta KYC özellikle lisanslı ve sicili temiz işletmeler olan dev borsalar için işlem maliyeti içeriyor. Yani onlar kyc KAYIT ALSA ve hesaptaki paraları bloklasa 🙂 kimse birşey iddia edemez. Paranıza birşey olsa; siz kimsiniz ki o sanal dünyada?
Oysa KYC olunca ağ üzerinde veri tabanına bütün giriş çıkkış– al-satlarınız–ekleme çıkarmalarınız an be an işlenir. Yani herşeyiniz kayıtlı durumdadır. KYC ASLINDA BİZİM İÇİNDE İYİDİR. BORSALAR İÇİNDE….
** KARA PARA AKLAMA
** DOLANDIRICILIK-
** YOLSUZLUK GİBİ ÜÇKAĞIT YOLLARININ ÖNÜNE GEÇİLİR. HERKESİN ADI SANI BELLİDİR. BORSALAR DA ZATEN KİMLİKLERİNİZİ KORUMAKLA GÖREVLİDİR.
ÖRNEĞİN ???? Binance; iki hafta önce bir gün içinde 11 milyar dolarlık işlem hacmini yakaladı. Sadece bir günde işlem ücretlerinden kestiği komisyon karşılığı kazancı 11 milyon dolardı !???? Binance sizce müşterisinin güvenini kaybetmek için hele ki günlük milyonlarca dolar para kazanırken bizleri riske atmak ister mi?
Bilakis bizim verilerimizi zaten koruma sözü verirken aynı zamanda bunun içinde gereken çabayı gösterir mi? TABİKİ VERİLERİMİZİ DE KORUR GÖZETİR DE .. Bazen veri sızdırma olabilir; bundaki amaç da fidye istemek filan olabilir. Bu da daha önce yaşandı; kullanıcılar rahatsız oldu ama maddi bir kayba uğramadı; paranız güvence altına alındı korundu.
KYC DEKİ SIR; ÖNDE GELEN BORSALARA GÜVEN VE DÜRÜSTLÜK AMAÇLI VERİLERİNİZİN GİRİLMESİ PAYLAŞILMASI GERÇEK KİŞİ DOĞRULAMASI VE İŞLEMLERİNİN ONAYLANMASIDIR. ÖNDE GELEN BORSALARA RAHATLIKLA KYC yapabilirsiniz.
KYC’yi biraz daha makalevari/daha bilimsel şekilde ifade etmek istersek; KYC (Know Your Customer): müşterini tanı anlamına gelmektedir. KYC işlemini sağlayabilmek için gerekli olan bilgiler, tam ad, adres, vatandaşlık, banka hesap özetleri, faturalar, belirli bir kod içeren bir fotoğraf gibi ayrıntıları içerebilir. KYC’nin en standart basamaklarından biri, sanal para borsalarında hesap yaparken kimlik kontrolü için kimlik kartının iki yüzünün taranarak sisteme girilmesidir. Bu, yukarda da bahsedildiği gibi bazı müşterilere karmaşık gelebilir ve bazılarını da rahatsız edebilir. Ancak bu tür bilgiler, şirketlerin farkında olmadan kara para aklama, terörizm eylemlerini önlemesini sağlar.
KYC, bugün küresel alanda sanal para işlemleri gerçekleştiren her türlü firmanın altyapısı için en kritik basamağı temsil etmektedir. Binlerce müşterinin kimliğinin doğrulanması, geçmişlerinin taranması, gerçekleştirdikleri işlemlerin takibi ve işlemlerin tam güvenliğinin sağlanması için şarttır. Bulut ve Büyük Veri teknolojileri kullanılarak içinden çıkılması mümkün olmayan evrak işlerini ortadan kaldıran KYC prosedürleri, sanal para borsaları, bankalar ve sanal para işlemleri kullanan firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir.
özetleyecek olursak; KYC niçin istenir?
- Dolandırıcıların ICO-İEO-STO lara kötü amaçlı olarak katılmalarını önlemek
- Suç eylemleriyle mücadele (kara para aklama) etmek
- Yatırımcıların varlıklarının güvenliğini sağlamak
- Yasal, vergi ve itibar sorunlarından kaçınmak
- Bankalarla güvenilir bir ilişki kurmak
- KYC, şirketlerin dünyanın her yerinden ilgili finans sağlayıcısı ve işletmeler arasında daha güvenli bir ilişki kurmasına izin verilir.
- Riskli müşterileri ölçmeyi ve müşteri faaliyetlerini izlemeyi amaçlamakta.
SONUÇ: KYC nin kendisi uyum ve güvenliğin aynı zamanda bizleri korumanın diğer adıdır arkadaşlar.
Bu Yazı KYC NEDİR VE GÜVENLİ MİDİR konusuna ilişkin yazarın kendi dünyasında anladığı ölçüde tanıtma uğraşı ve cevap verme çabasıdır. RİSKTEN- KAR/ZARARDAN YAZARLAR SORUMLU TUTULMAZ/sorumluluk kabul edilmez. Herkes kendi iradesinden, daha detaylı araştırma yapmaktan sorumludur. ”’Detay araştırmak isteyen iradesiyle daha fazla bilgi edinebilir. Eksiklik olabilir; varsa bildirin.. Sadece buraya bağlı kalmayabilirsiniz.” Bol kazançlar