Dünya fonlarının başkanı (eski IMF ve şimdiki ECB başkanı) Christine Lagarde, şüphesiz küresel ekonominin en önemli aktörlerinden birisi. Lagarde, kripto paralara, özellikle Ripple’a sıcak bakan bir isim olarak tanınıyor. Bu da kripto para piyasasını, özellikle de Ripple yatırımcılarını heyecanlandırıyor.
KASIM 2019 itibariyle ”Avrupa Merkez Bankası’nın koltuğuna başkan” olarak oturan, aynı zamanda bundan önceki görevi IMF Başkanı olan Lagarde’nin kripto paralara ve özellikle Ripple’e ilişkin olumlu bakış açısı ve yorumlarını bilmeyen yoktur.
Buna örnek olarak; 2018 yılı sonlarında IMF Başkanı görevini yürütürken Christine Lagarde’ın Singapur’daki Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi’nde yaptığı açıklama da olgunlaşan “merkez bankalarının dijital para yaratma” bakış açısını kendi deyimiyle daha da açacak olursak ‘‘kripto paraların artık görmezden gelinemeyecek bir gelişimi tamamladığını ve bu süreci görmezden gelemeyeceklerini’’ ifade etmişti.
2018 yılı sonlarına doğru Ripple kurucu ortaklarından olan Chris Larsen’in Lagarde’nin üst düzey danışmanlığına geçip sonraki süreçte IMF’nin (Uluslararası Para Fonu) toplantılarında Chris Larsen’inde Ripple adına toplantılara katılması dikkat çekiciydi.
Lagarde’nin 2018 sonları ve 2019 Ocak ayında yaptığı açıklamalarda ise “Bitcoin, Ripple gibi kripto paralar nakitsiz bir dünya için mücadele ediyorlar. Varlıklarını tazelendirmeye çalışıyorlar. Özellikle Ripple daha stabil, denge üzere kurulu bir fiyat, daha ucuz ve hızlı işlemler için sürekli kendilerini yeniliyorlar.” “Bir de şöyle düşünün; iş modelinizi bozacaksınız. Yeni bir teknoloji getireceksiniz. Var olan düzeni değiştireceksiniz. Maliyetlerinizi azaltacaksınız. (Resmen defalarca Ripple ripple ripple diyor) İşlemlerinizi hızlandıracaksınız ve müşterilerinize güven vereceksiniz. Bankacılık sektöründe ciddi değişimlerin şuan gerçekleştiğini görüyorum. Circle ve Ripple’ı düşündüğünüzde tüm bunların gerçekleştiğini görüyorsunuz.” diyerek adeta Ripple’a geleceğin kapılarını açarak taht’a oturmana az kaldı daha çok çalışmaya devam diyordu.
Bunların yanına ek olarak IMF ve Dünya Bankasının birbirine yakın ilişkilerde olduğunu ve Dünya Bankasının 2019 yılı raporlarında blockchain teknolojisini ve Ripple’ın xRapid ürününü potansiyel bir değişim teknolojisi olarak övdüğünü göz önüne aldığımızda;
******IMF, WB ve ECB (Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Avrupa Merkez Bankasının) desteğini alan bir şirketin****** geleceğinin kuşkusuz heyecan verici olduğunu unutmamak gerek. Sınır ötesi ödeme endüstrisini değiştirmeye çalışan şirketin, şuan itibariyle Ripple’ın 300’den fazla ortağının olduğunu, dünyanın en büyük 100 bankasından en az 38’inin sınır ötesi ödeme teknolojisini test ettiği, entegre ettiği veya yatırım yaptığını göz önünde tuttuğumuzda ve şuan 18 inin ise aktif olarak kullandığını
- BNP Paribas
- Japan Post Bank
- Banco Santander
- Royal Bank of Canada
- HSBC
- UBS
- UniCredit vb.
düşününce uzun vadede XRP’nin potansiyeli oldukça heyecan verici gözüküyor. Yine Amerikanın en büyük bankalarından olan Bank of America’nın yakın zamanda yayınladığı raporda Ripple’dan övgüyle bahsetmesinin ABD ve Avrupa destekli olan Ripple’ın orta vadede dünya gündeminde en önemli şirketlerden birisi haline geleceğini düşünmemek içten bile değil.