Şifreleme bilimi yani kriptografi kullanılarak üretilen sanal varlıklara kripto para denirken kripto üretiminde ise Blockchain teknolojisi kullanılır. Blok zincirler üzerine şifrelenerek üretilen kripto para çeşidinin bir diğer üretim yolu da madencilik denilen mining sistemidir.
Mining yaparak kripto para üretiminde rol alan kullanıcılar da madenci olarak adlandırılır. Blockchain teknolojisi üzerinde bulunan bloklardaki matematiksel doğrulama işlemlerinin farklı tekniklerle çözümlenmesi, kripto madenciliği olarak adlandırılır.
Kullanıcı odaklı olan bu madencilik işlemini yapmak için farklı teknik ve donanımsal cihazlar kullanılır. Madencilik yapan kullanıcılar blok zincirinde bulunan yeni işlemleri doğrulayarak kripto para biriminin sürekliliğine katkı sağlar. Paranın yeniden keşfi olarak adlandırılan ve dijital bir para birimi olan kripto para madenciliği yapmak için birden fazla yöntem bulunur.
ASIC madenciliği, GPU madenciliği, CPU madenciliği, bulut madenciliği gibi birçok yöntem aktif olarak kullanılır.
*Asıc madenciliğinde üst düzey teknolojiye sahip teknik donanımlar kullanılır. Oldukça popüler olan bu kazım yönteminde bloklar üzerine entegre edilen matematiksel problemler daha kısa sürede çözülerek kripto para madenciliği yapılır.
*Grafik İşlemci Birimi yani GPU madenciliğinde ihtiyaç duyulan en önemli ekipman ise ekran kartıdır ve işlem hızı yüksek olan ekran kartları ile madencilik daha kolay yapılır.
*Bulut madenciliği yapmak isteyen kullanıcılar bazı şirketler tarafından satışa sunulan işlem gücünü kiralayarak belirli oranda bir komisyon ücreti öder ve şirket kullanıcılar adına kripto madenciliği yapar. kripto para madenciliğinde bu yöntem sıklıkla tercih edilir.
*CPU madenciliğini işlemcisi yüksek olan bir bilgisayar ile kullanıcıların yapması oldukça kolaydır. Bu yazılımın çalışması için ihtiyaç duyulan şey ise sanal kripto para cüzdanında belirli bir miktar kripto para bulunmasıdır.