Tezos ve Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve merkeziyetsiz uygulamaların yaratılması için bir platform sağlayan blok zinciri protokolleridir. Her ikisi de, geliştiricilere blockchain tabanlı uygulamalar oluşturmak için gerekli araçları sağlama amacıyla oluşturulmuştur.
Ethereum platformunda akıllı sözleşmelerin gerçekleştirilmesi için ether (ETH) dijital varlığında ve ücret ödeme mekanizmasında olduğu gibi, Tezos da aynı işlevi yerine getirmek için tezos (XTZ) olarak bilinen şeyi kullanır.
Bununla birlikte, benzerliklerine rağmen, Tezos ve Ethereum, iki radikal olarak farklı akıllı sözleşme platformunu oluşturan farklı farklılıklara sahiptir. Bu makale, Tezos ve Ethereum arasında var olan 3 ana farklılığı vurgulayacaktır.
İçerik
1. Yönetim
Tezos ve Ethereum’un farklı olmasının bir yolu, yönetim sorununa yaklaşmayı seçtikleri yoldur. Yönetişim, kripto para birimi ve blok zinciri ile ilgili olarak, bir protokolde değişikliklerin nasıl yapıldığını ifade eder.Örneğin, Ethereum ile ilgili olarak, yükseltme ve değişiklikler büyük ölçüde Ethereum kuruluşu / geliştiricileri tarafından belirlenir. Ethereum yol haritası ana hatlarıyla belirtilmiştir, böylece pay sahipleri protokolün gidişatını anlarlar. Ancak, Ethereum ağını etkilemek için yapabilecekleri eylemlerde paydaşlar ciddi şekilde sınırlıdır.
Bu, Tezos’un zincir içi yönetim olarak bilinen bir yönetim sistemi ile çelişmektedir. Bunun anlamı, geliştiricilerin Tezos ağına teklif yükseltmeleri sunabilmeleri, belirteç sahipleriyle daha sonra böyle bir teklifin uygulanması gerekip gerekmediğine oy kullanma olanağına sahip olmalarıdır. Bu sistem, token sahiplerine, bir protokolün hangi yönde olması gerektiğine karar vermede daha fazla etki sağlar. Ek olarak, geliştiricilerin ağa onaylanmış yükseltmeleri uygulamak için ödüllendirildiği bir teşvik sistemi mevcuttur.
2. Fikir Birliği (Konsensüs) Mekanizması
Bir fikir birliği mekanizması, bir blok zinciri ağı tarafından, ağın durumu üzerinde bir anlaşmaya varmak için kullanılan bir sistemdir. Örneğin, çalışma kanıtı şu anda Ethereum protokolü tarafından kullanılan fikir birliği mekanizmasıdır, ancak söz konusu kanıt kanıtı modeline geçmektedir. İş kanıtı, katılımcı bir madencinin belirli bir hedeften daha düşük bir hash’i hesaplamak için gerekli kaynakları harcadıklarını kanıtlamasını gerektirir. İş kanıtı, enerji yoğun bir işlemdir ve bu nedenle Ethereum protokolünün riskli kanıtlara kaymasının nedeni budur.
Buna karşılık, Tezos protokolü, belirteç sahiplerinin başkalarının ağın durumu hakkında bir anlaşma yapmaları için başkalarını ağ üzerinden devretme yetkisine sahip olduğu bir temettü riskli kanıt (DPoS) fikir birliği mekanizması kullanmaktadır. Bir mekanizma olarak DPoS, risk kanıtından daha az enerji harcadığını kanıtlıyor, ancak tartışmalı olarak daha az güvenli.
3. Michelson ve Solidity Yazılım Dilleri
Tezos ve Ethereum platformunda akıllı sözleşmeler yapmak için kullanılan programlama dili de farklıdır. Ethereum, üst düzey programlama dili olan Solidity’yi kullanırken Tezos, Michelson’u kullanmaktadır. Solidity’nin Ethereum geliştirme ekibi tarafından akıllı sözleşmelerin programlanması için nasıl icat edildiği gibi, Michelson da Tezos geliştirme ekibi tarafından icat edildi.
Ancak Michelson, resmi doğrulama olarak bilinen bir işleme izin veren bir programlama dilidir. Resmi doğrulama, bir algoritmanın spesifikasyona göre doğruluğunu matematiksel olarak ispatlama işlemidir. Bu nedenle, Tezos’un platformunda Michelson kullanan akıllı sözleşmelerle ilgili olarak, bazı özelliklere göre matematiksel olarak doğru oldukları kanıtlanabilir. Resmi doğrulama, kodun bütünlüğünü garanti etmese de, geliştiricilerin daha iyi kalitede akıllı sözleşmeler programlamasına yardımcı olmak için ek bir araç sağlar ve böylece daha güvenli hale getirir.
Diğer taraftan, Solidity kullanılarak yaratılan akıllı sözleşmeler için resmi doğrulama şu anda geliştirilmektedir ve bu nedenle, Ethereum üzerine yapılan akıllı sözleşmelerin doğruluğu garanti edilemez.
Sonuç
Sonuç olarak, Tezos ve Ethereum protokolleri arasında üç ana fark vardır. Bu farklılıklar: yönetişim, fikir birliği mekanizması ve akıllı sözleşme programlama dilidir.
Tezos’un zincir yönetişimine odaklandığı ve token sahiplerinin protokolünün yönünü belirlemesine izin verdiği durumlarda, Ethereum, Ethereum geliştirme ekibinin / kuruluşunun protokolünün geleceğini belirttiği zincir dışı yönetişime odaklanır.
Tezos, şu anda Ethereum tarafından kullanılan çalışma kanıtı yönteminin aksine, paydaşlık kanıtı sistemine geçmesine rağmen, yetkilendirilmiş bir oydaşma kanıtı mekanizması kullanmaktadır.
Son olarak, Tezos akıllı geliştirme programlama dili olan Michelson’u kullanır. Michelson, resmi sözleşmeler olarak bilinen ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasında daha fazla güvenlik sağlayan bir işleme izin verir. Tersine, Ethereum, Akıllı sözleşmelerin yaratılması söz konusu olduğunda, Solidity’yi tercih ettiği programlama dili olarak kullanır; Solidity, Ethereum geliştirme ekibi tarafından icat edildi.