İçerik
BitMex Nedir?
2014 yılında Arthur Hayes, Samuel Reed ve Ben Delo tarafından kurulan BitMEX , Hong Kong’da faaliyet gösteren ve Seyşeller’e kayıtlı bir kaldıraçlı işlem platformudur.
BitMEX şu anda en büyük Bitcoin hacminin bulunduğu kripto platformudur. Bitmex in bu kadar popüler olmasındaki en büyük nedenler Kaldıraçlı işlemler(100 kata kadar ) ve margin trading imkanı sağlamasıdır.
BitMEX borsası içerisinde kripto paralarının en bilindikleri olan Bitcoin, Ethereum, Litecoin, BCH, Cardano, Ripple,Eos ve Tron ile birlikte diğer bazı coinler ile de trade imkânı bulunmaktadır.
Bu arada bitmex de aynı anda aynı coin için 2 pozisyon açamıyorsunuz. Hem long hem short açamazsınız yani. Farklı cinslerde ise bunu rahatlıkla yapabilirsiniz .
Coinin yukarı yönlü (long) ya da aşağı yönlü (short)pozisyona doğru hareket edeceğine yönelik tahminleriniz sonucunda oluşur. Örneğin short pozisyon belirlediyseniz ve coin de aşağı yönlü hareket ederse, sizin kazancınız, kaldıracınıza göre değişir . Aksi bir durum olursa yani, short pozisyon belirlemenize rağmen, coin artış gösterirse zararınız olacaktır.
Bitmex sayesinde, Bitcoin veya altcoinler de düşüş olurken bile kazanmanız mümkündür.Şöyle bir örnek de verebiliriz. Ünlü Bitcoin analisti Mark Dow , Bitcoin i 20.000 usd den 3.000 usd ye kadar shortlamıştı. Bu sayede, diğer kripto para yatırımcıları milyon dolarlar kaybederken , Dow , milyon dolarlar kazandı. İşte krizi fırsata çevirmek !
Sitede hep göreceğiniz xbt sembolü bitcoin demektir.
Bitmex de kimlik doğrulama (KYC) zorunlu değildir.
Bitmex de Zarar Etmemeniz için Uyarılarımız !
1-) Portföyünüzün %3-5’inden fazlasıyla işlem açmayınız.(Özellikle Öğrenene kadar )
2-) Pozisyonunuzun likide(sıfırlanması) olmasına asla izin vermeyin, daima stop kullanın .
3-) Alım – Satımlarınızı tek parça halinde yapmamalısınız . Onun yerine parça parça alıp/satıp ortalamanızı düşürüp/yükseltiniz.
4-) Fomo buy veya panic sell yapmamalısınız. Belirli prensiplerden oluşan bir taktiğiniz olmalı ve bu taktiğe daima sadık kalmalısınız.
5-) Kaybettiğiniz trade sonrasında hızlıca intikam tradedine girmek yerine sakin kalmalısınız.
6-) Kesinlike x10 dan daha fazla kaldıraçlı işlem yapmayınız.Yoksa bu iş kumara dönmeye başlar .Ve kumarda başta siz kazansanız bile işin sonunda kasa kazanır.
Bitmex Nasıl Kullanılır ve bitmex e başlamadan önce bilmeniz gereken kavramlar :
Limit Order: Bildiğimiz gibi bi limit belirliyorsunuz, fiyat o seviyeye geldiğinde işlemi açıyor.
Quantity: Kaç dolarlık işlem yapacağınızı belirlediğimiz yer.
Limit Price: Hangi seviyeden işlemi başlatacağımızı yazdığımız yer.
Mesela yukarıdaki ekran görüntüsünde diyor ki: 100x kaldıraçla 7820 $ seviyesinde 300 $’lık işlem yap. Yani 100x kaldıraçla 300 $’lık işlem yapacağınız için bu işleme yatıracağınız para 3 dolar olur.
Bu emri limit price kısmından girince işlem “active orders”a düşüyor. ve fiyat 7820 seviyesine geldiğinde ise “open positions”a düşüyor ve pozisyonu açmış bulunuyorsunuz.
Market order : Bu da aynı limit gibi fakat limit price belirlemiyoruz yani işlemi hangi seviyeden başlatacağınızı belirlemiyorsunuz, o an ki fiyattan direkt pozisyonu açıyor.(Olabildiğince market order yerine limit order kullanin. limit order ya komisyon kesmiyor ya da market order’a göre daha az kesiyor. Ayrica sitenin overload olduğu durumlar oluyor. Hacmin çok fazlaya ulaştığıi durumlar ki bu çok sert düşüş(dump) ve sert yukselişlerde (pump) oluyor genelde, market emirlerini overload sebebiyle giremeyebiliyorsunuz ama önceden yapılmış limit orderlar overload durumunda dahi çalışıyor)
Bitmex de Stop Nasıl kullanılır ?
Stop Market : Bu işlemde fiyat, belirlediğiniz stop price’a gelince market sell/buy yapıyorsunuz. Diyelim ki 8000 den long açtınız.Likid olacağınız, yani zarar edip bu işleme koyduğunuz tüm paranın sıfırlanacağı fiyat 7500 Ayrıca 7800 de sağlam destek var diyelim. Yani fiyat 7800 den aşağı sarkarsa fiyat, 7500 e kadar düşeceğini düşünüyorsunuz. Buna önlem olarak 7500 de likide olup işleme koyduğunuz tüm parayı kaybetmektense 7700’e stop koyup zararınızı minimize edebilirsiniz veya aynı yukarıda uydurduğum sayılarla başka bi örnek vermek gerekirse: 8000 den long açtınız, fiyatı 8400’e yükseldi, 8200 de sağlam destek olduğunu düşünüyorsunuz. 8200’e stop koyabilirsiniz.
Örneklerde gördüğünüz gibi stop olayını 2 şekilde kullanabiliyoruz.
1.Zararımızı minimize etmek için (teknik analize göre desteklerimizi belirleyerek)
2.Ettiğimiz kar oranını belirlediğimiz desteklere göre muhafaza ederiz.
Ben pozisyonu açtıktan sonra fiyat ilerledikçe stop’umu güncelliyorum bazen. bazen ise bunu yapmıyorum marketin durumuna gore karar veriyorum (İşlem yaptıkça tecrübelenerek,hatalardan ders çıkararak ).
Stop Limit: Aynı stop market gibi, stop price’a yazdığınız rakam işlemin triggerlancağı (tetikleneceği ) yer. Stop marketten farklı olarak bir de Limit Price giriyorsunuz. Alışı-Satışı hangi fiyattan yapacağınız kısım oluyor. Yani 8k’dan long açtık diyelim. Stop price: 7.815 yaptık ve limit price: 7800 girdik diyelim; fiyat 7.815’e düşünce 7800 seviyesinden satış emri girmiş oluyorsunuz.
Tavsiyemiz = Bu işlemde ve take profit işlemlerinde stop ve limit price arasında minimum 10 usd fark bırakmanızdır . Mesela stop limit 8k usd limit 8003 yaptiniz diyelim; volatilitenin aşırı fazla olduğu durumlarda fiyat çok hızlı arttığı için 8000 de triggerlanıyor ama fiyat çok hızlı yükseldiği için 8003’ten işlemi gerçekleştirmeyebiliyor. Yani sizin işlem triggerlandığında fiyat zaten 8003’ü geçmiş olabiliyor. Bunu öğrenmek bana 400 $’a mal oldu.
Take Profit Market: Bu da aynı stop gibi fakat ters yönde işlem yapmanızı engelliyor. Mesela 8000 den long açtınız. Fiyat 8200 e yükseldi, trigger price 8300 ve ne kadar satacaksanız adeti (quantity) giriyorsunuz. fiyat 8300 e gelince pozisyonunuzun tamamını veya bir kısmını kapatıyorsunuz. Normal stop işlemden farkı şu: 8000’den açtık longu ve fiyat 8.200 ye ulaştı. 8.300’e take profit emri girebilirsiniz ama 8.100’e giremezsiniz, fiyatın tersi yönünde olduğu için. 8.100 ‘e order koymak için stop’u kullanmanız lazım…
Take Profit limit: Buda aynı market ve limit arasındaki fark gibi o yüzden çok ayrıntıya girmeye gerek görmüyorum. Markette o an en uygun fiyattan işlem yapıyorsunuz, limitte ise işlemin gerçekleşeceği seviyeyi özel olarak seçiyorsunuz.
Bu stop ve take profit işlemlerinde “close on trigger” diye bi kutucuk var. onun üstüne mouse u getirdiğinizde “bu bir kapanış emridir yeni pozisyon açmaz” diyor. Yani 8000 den long açtık 300 contract, diyelim ki 8200 e take profit girdiniz 300 contract lık ve 7800 e de stop girdik 300 contractlık. Şimdi fiyat önce 8.200 e çıkarsa siz pozisyonunuzu kapatmış oluyorsunuz karınızı alıp. Fakat diyelim ki bilgisayar başında değilsiniz ve fiyat geri 7800 e düştü. Yeni bir işlem açmamak için “close on trigger” kutucuğunu seçiyorsunuz. Yani stopu yeni bi işlem açmak için değil de yalnızca var olan işlemi kapamak için kullanmış oluyoruz. Aklınızda olsun, oldukça yararlı ve gerekli bir özellik .
Ayrıca add/remove margin diye bir özellik var. Açık olan pozisyonunuza margin ekleyerek yani balansınızdan para ekleyerek likide olacağınız seviyeyi düşürüp/arttırabilirsiniz.
Trade sekmesinde “calculator” bölümü var. oraya verileri girip ne kadar yatırırsanız ne kadar kar edeceğinizi ve likide olacağınız seviyeyi de hesaplayabiliyorsunuz.
Funding diye bir olay var. Her 8 saatte bi fonlama yapılıyor, long pozisyonlar fazlaysa longlar funding ödüyor ve shortlar alıyor. Short pozisyonlar fazlaysa shortlar ödüyor longlar alıyor bu fonu. Türkiye saatiyle sabah 7, öğlen 3 ve akşam 11’de gerçekleşiyor bu fonlama. O an açık pozisyonunuz yoksa fonlama almıyor/vermiyorsunuz. Çok büyük bir ücret değil korkmayın.
Bitmex e Nasıl Kayıt Olunur ?
Yukarıdaki sayfayı doldurunca e-mail e gelen mailden hesabınızı onaylayarak bitmex de işlem yapmaya hazır hale gelirsiniz Kullanıcılar kayıt olduktan sonra işlem limiti yoktur. Kullanıcılar kaydolmak için en az 18 yaşında olmalıdır. Size verdiğimiz https://www.bitmex.com/register/7OQlNK bu link üzerinden üye olduğunuzda komisyon ücretlerinde 6 aylık bir süre için geçerli %10 luk özel bir indirim sizleri bekliyor olacak. Linke tıkladığınızda kayıt olma sayfasında çıkan aşağıdaki yeşil alanda belirtilen indirim ifadesini görebilirsiniz.
Bitmex e Para Yatırma
Anasayfadan Account sayfasından aşağıdaki wallet sayfamıza geliyoruz. Yatırma ve çekme işlemlerimizi bu sayfadan yapacağız.
Burada yeşil kutuda yazan deposit seçeneğine tıkladığımızda aşağıdaki gibi çıkan adres bizim bitmex deki Btc wallet adresimizdir. Bitmex hesabımıza yükleme yapmak istediğimizde bu adisi kullanacağız.
Bitmex sadece bitcoin yatırmaya ve çekmeye izin vermektedir . Sakın başka coinler için denemeyin paranız kaybolur, çöp olur.
Önemli uyarı = Bitmex çekim işlemleri sadece günde bir kere türkiye saatiyle 16.00 da gerçekleşir. Çekim yapma zamanınızı bu saate göre belirleyiniz.