Chainlink deyince sular durulmuyor. Bu yazımızın konusu en önde gelen projelerden birisi olan Chainlink, PayPal ve Visa gibi ödeme hizmetleri, HSBC ve Wells Fargo gibi bankalar ve Ethereum ve Bitcoin gibi blockchainler arasında köprü kurmayı hedefleyen bir Blokchain projesidir. Proje kripto alanında hem çok ses getiren hem firmaları hem şirketleri hem kurumsal yatırımcıları peşinden koşturan bir proje durumunda.
İçerik
Chainlink
Bir blokchain oracle platformu. Başka bir ifadeyle Chainlink, akıllı sözleşmeleri gerçek dünyadan verilerle birleştirmeyi amaçlayan merkezi olmayan bir ağdır. Chainlink, gerçek dünyadaki uygulamalara, verilere ve bir API’ye bağlanan bir blockchain oracle platformu olarak da adlandırılabilir. Chainlink ilk olarak SmartContract olarak adlandırıldı ve Blockchain ile eski sistemler arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlıyor. Zincir içi işleme, bir Servis Seviyesi Sözleşmesinde (SLA) belirtilen parametrelerle akıllı sözleşmeleri içerir.
Chainlink, akıllı kontratlara, harici veri bağlantısı sağlayan merkezi olmayan uzman ağ olarak geliştirilmiştir. Bu sayede, blokzincirinde yer almayan veriler, güvenli ve doğrulanabilir akıllı kontratlar ile ilişkilendirilebilmektedir. Chainlik, API (Uygulama Programlama Arayüzü) ile akıllı kontratlar arasında, merkezi olmayan güvenilir bağlantı sağlamaktadır.
Ethereum blokzinciri üzerinde üretilen akıllı kontratlar, bu kontratlarda belirtilen şartların dışarıdan müdahaleye gerek kalmadan işlenebilmesine olanak sağlayan dijital sözleşmelerdir. Geliştiriciler, veri sağlayıcılarının API ile sunduğu verileri, Chainlink aracılığıyla akıllı kontratlara bağlayabilirler. Akıllı kontratlara aktarılan veriler, blokzincir üzerinde doğrulanabilir ve diğer akıllı kontratlarla etkileşime girebilir.
Merkezi olmayan Chainlink uzman ağı ile birbiriyle doğrudan bağlantısı olmayan platformlar, blokzincirleri veya ödeme sistemlerini birbirine bağlamak mümkündür. Veri sağlayıcıları ile ödeme platformları veya Ethereum blokzinciri ile başka bir kriptopara blokzinciri arasında köprü görevi görmektedir.
Chainlink (LINK) Nasıl Çalışır?
Chainlink’in uzman ağının temel görevi zincir dışında olan veriyi alarak akıllı kontratlar aracılığıyla zincire aktarmaktır. Veri aktarım işlemi Chainlink ağına dahil olan düğümler (node’lar) tarafından gerçekleştirilir. Bir kullanıcı ya da kuruluş, zincirde olmayan bir verinin blokzincirine aktarılmasını için bir akıllı kontrat aracılığıyla talebini Chainlink ağına iletir. Chainlink ağında, öncelikle zincirin dışındaki veriyi zincire aktaracak düğüm seçilir. Ağdaki düğümler zincir dışındaki veriyi alarak akıllı kontrat aracılığıyla blokzincirine aktarma işlemi için teklifte bulunurlar. En uygun teklifi veren düğüm zincir dışındaki veriyi alarak blokzincirine aktarır. Ethereum blokzincirinde bir akıllı kontrata yazılan veri, alıcının akıllı kontratıyla eşleştirilerek kullanıcıya ulaştırılır. Chainlink ağı, arka planda, dışarıdan veri alacak düğümün otomatik olarak seçilmesi sağlar ve veri transferini kontrol eder. Dışarıdan alınan veri sadece veriyi talep eden akıllı kontrat sahibi ile paylaşılır. Ağa dahil olan herhangi bir kullanıcı ya da düğüm tarafından kullanılamaz.
Chainlink Nasıl Satın Alınır?
Her yönü ile gelecek vadeden bir Blockchain projesi olan Chainlik’e yatırım yapmak, kripto para birimi LINK satın almak için DÜNYANIN EN BÜYÜK BORSASI BİNANCE’I kullanabilirsiniz. Kaydınız yoksa buyrun aşağıda kayıt butonumuz…