Kripto para eğitim makalesi gelişmekte olan kripto para ekosistemindeki herşeyi size özetlemek için yazılmıştır. Bitcoin nedir kripto paralar nedir bunlardan başlayarak devam edeceğiz. Bitcoin kripto paraların başı niteliğinde olup en çok kullanılan kripto para birimidir.Bitcoinde diğer blockchain sistemleri gibi Merkeziyetsiz büyük bir kayıt defterinden oluşur.
Blockchain nedir?
Blockchain merkeziyetsizliği benimsemiş yani herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı olmayan bir oluşumdur. Blockchain de İşlemler anonim cihazlar tarafından yapılmaktadır ve dışarıdan yapılacak bir müdahaleye tamamen kapalıdır, bunun dışında olası bir saldırıda diğer bloklarda kopyası tutulur ve bir blok zarar alsa bile diğer bloklar sorunsuz bir şekilde çalışır.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Sistemde gerçekleşen her işlem blockchain ağında kriptografik bir karşılığa sahiptir ve işlemler blokları tamamlar yani yapılan işlemler blokları doldurduğunda yeni bir blok oluşturulur. Blokların mantığı ise şu şekilde çalışır, blokların hepsi bir zincir modeli tarzında birbirine bağlıdır ve her yeni blok kendisinden önce gelen bloğun kodlarını üzerinde bulundurur. Bloklardan biri tamamlandığında bir “Hash” kodu oluşturur ve bir sonraki blok bu “Hash” kodunu baz alarak yeni bir blok oluşturmaya başlar.
Blockhain Başlıca Özellikleri Nelerdir?
Blockchain sistemi temel bazı kriterlere sahip olup bu standartlar üzerine kurulur.
Dağıtık: Blockchain in en temel özelliği olarak kabul edilir. Veriler tek bir yerde tutulmaz, dağıtılabilir şekilde kaydedilir ve tüm kullanıcılar tarafından depolanabilir.
Şeffaf: Verilerin kaydı her düğüme şeffaftır açık bir şekilde bulunur ve veriler geriye dönük olarak doğrulanabilir.
Bağımsız: merkezi bir sisteme ihtiyaç duyulmadan, mutabakat consensus yapısı sayesinde blok zincir sistemindeki her düğüm verileri güvenli bir şekilde aktarabilir.
Değiştirilemez: Blockchain e eklenen veri hiçbir şekilde güncellenemez, silinemez ve kayıt kalıcı olarak saklanır.
Kimlik gizliliği: Blockchain sisteminde düğümler yani kişiler kimlik belirtmeden veri aktarımı gerçekleştirebilir. Bu işlem için kişinin Blockchain adresinin bilinmesi yeterlidir.
Blockchain Kayıt Yapısı
Blockchain teknolojisinde veri her zaman belirli bir sıra sistemi ile kayıt altına alınır. Bunu daha iyi anlamak için kurgusal ama basit bir canlandırma yapalım: Bir sınıftaki hocanın blokchain in yapısını sınıftaki öğrencilere anlatmak için bir deney yaptığını varsayalım ve yoklama alma sistemini düşünün, hoca derse girer ve boş bir kâğıt verir en baştan başlayarak herkes adını soy adını imzasını ve tarihi yazmalarını istesin (burada tarih, aynı gün içinde olacağı için değişmiyor tarihten kasıt anlık zamandır saniye cinsinden düşünebilirsiniz).
Blockchain kayıt sistemi de temelde bu örneğe benziyor. Kâğıda yazdığımız isimler veriyi ifade eder. İsmini İlk yazan kişinin belirlediği kural çerçevesinde devam eden sistemde her isim satırı Blok adı verilen yapıları ifade eder. Her bir blok kendi özel imzasına sahiptir. Tarihin Blockchain sisteminde karşılığı ise zaman akışıdır, her bir blok oluşturulduğu anda bloğun üzerine tarih ve saat bilgilerini içeren bilgi de eklenir. Böylece her biri kendi imzasına sahip, belirli bir zamanda kaydı oluşturulan veri blokları sıra ile arka arkaya dizilir ve Blockchain i oluşturur. Bu yapıda ilk kayıt başlangıç bloğu olduğu için, bu bloğa özel olarak Genesis adı verilir.
Blockchain Sıra Yapısı
Sıra yapısını da anlamak için verdiğimiz yoklama örneğinden devam edelim. Hoca sıra yapısını anlatmak için şöyle bir kural ortaya atıyor. Doğrulama, sonradan eklenme ve birbiri yerine imza atmaların önüne geçmek ve yanlış bir şeyde attığı imzadan sorumlu tutulmak için herkes kendinden bir sonraki kişinin bulunduğu satırı da doğrulayıp imza atacak.
Artık bu yeni yapıda, yapılabilecek herhangi bir değişiklik kendisinden bir önceki kişinin imzasına da sahip olacağı için, yoklama defteri (zincirimiz) dikkatlice kontrol edildiğinde, rahatlıkla sıranın bozulduğu anlaşılabilecektir. Bu şekilde devam ettiğinde ilk kişi hariç her yeni isimde adını yazıp imza atan arkadaşımız dışında, bir önceki kişininde de imzası eklenmiş olacak.
İlk oluşturulan blok kendisinden önce bir blok olmadığı için Genesis, yani başlangıç bloğu olarak isimlendirilir ve sadece kendi dijital imzasını taşır. Ancak, ardından gelen her bir blok kendisininki ile, bir öncekinin de benzersiz imzasını içinde taşıyacaktır. Böylece, sıralı bir kayıt yapısı dijital dünyada mümkün hale gelir.
Blockchain Dağıtık Yapısı
Öğretmenin dağıtık yapıyı anlatmak için başvurduğu yöntem ise şu oluyor: herkese boş bir kâğıt veriyor ve herkesin kâğıda aynı sırayla herkesin ismini yazıp isimlere sahip kişilere imzalatmasını istiyor ayrıca sıra yapısında anlattığımız gibi herkes kendinden sonra gelen kişiyi de doğrulayıp imza atıyor. Yani herkeste kopyalanmış haliyle değil onaylanmış ve doğrulanmış haliyle birer kopya bulunuyor.
Artık belirli bir kayıt ve sıraya sahip ve üretilen zincirin kopyalarının herkese dağıtıldığı bir yapıya sahibiz. Bu durumda herhangi bir kişinin sıralama üzerinde gerçekleştireceği bir manipülasyon veya hile, artık fark edilecektir. Çünkü çoğunluk, ellerindeki kayıtları birbiri ile karşılaştırıp, çoğunluğun mutabık kaldığı yapıya güvenmeye devam edebilecek ve hile hurda yapmaya çalışanlar fark edilecektir.
Blockchain teknolojisi de tam olarak bizlere aynı yapıyı sunmaktadır. Veri sadece bir merkez veya bir merkez grubu tarafından değil, sisteme dahil olan herkes tarafından kayıt altına alınmaktadır. Burada tarafların birbirini tanıması gerekmediği gibi, güveni sağlayan şey kişiler arasındaki ilişkiler değil, sistemin en başta belirlenen kuralları ve bu kurallar dahilinde üretilen kayıt zincirinin herkese dağıtılmasıdır.
Blockchain kayıtlarının dağıtıldığı tüm bloklar, kendi aralarında iletişim halinde kalarak sistemin bozulmadığının teyit ederler. Eğer veri kayıt zinciri yapısında, aradan bir halka çıkarsa veya değişirse, zincir kırılır ve sistemin geneli kırık/bozuk halkaya sahip noktayı dağıtık kayıt defteri ağından çıkartır. Böylece geriye kalanlar, zincirin kırılmadan devam ettiği noktasında mutabık kalarak sistemi kullanmaya devam ederler.
Bitcoin nedir?
Bitcoin nedir? Bitcoin, kısaca elektronik bir para birimidir. Herhangi bir merkez bankası veresmi kuruluş ile bağlantısı bulunmayan 2008 yılında Gerçek olmayan bir kişi veya ekip olduğu düşünülen Satoshi Nakamoto tarafından oluşturuldu,günümüzde kullanılan para birimlerinden farklı olarak virgülden sonra 100 milyon basamağa kadar ayrılabilir ve bu birimlere satoshi denir. Aynı zamanda internetin karanlık yüzü olarak bilinin Dark Web’de yaygın olarak kullanılan para birimidir.
Bitcoin ile ilgili gerçekleşen tüm işlemler blok zincirinde izlenir ve dağıtık bir defter modelinde kaydı tutulur. Bu, banka defterine veya müşterilerin bankaya giren ve çıkan kaynaklarına dair günlük kaydına benzer.
Bitcoin özelikleri
Kullanılabilirlik:
Normal bir ekonomik sistemde sadece kaydınızı yapabilmek için bile bir sürü soruyla Kimlik onayı vb. sistemlerle karşılaşırsınız. Ancak bir Bitcoin cüzdanını herhangi bir soruya cevap vermek zorunda kalmadan, dakikalar içerisinde hiçbir ücret ödemeden oluşturabilirsiniz ve bunda yaş kısıtlamasıda bulunmuyor.
Gizlilik
Bitcoin gizliliğin hâkim olduğu bir para birimidir. Bitcoin ile yaptığınız işlemlerin takibi 3. Kişiler tarafından yapılamamaktadır. Bir kişi birden fazla Bitcoin cüzdanı oluşturabilir, bu cüzdanlar ile para alma/gönderme işlemlerini güvenle yapabilmektedir.Özellikle Bitcoin de kullanılan SHA-256 adında bir şifrelme algoritması bulunur. Bu algoritma geriye dönük çözümlemesi imkansızdır ve bu algoritma her ne yazılırsa yazılsın her zaman on altılık sayı sisteminde 64 karakterlik çıktı sunar bunu denemek için bu algoritmayı kullanabilirsiniz ve diğer algoritmalarada bakabilirsiniz.
Şeffaflık
Bitcoin, Blockchain adı verilen hesap defterine benzetebileceğimiz bir zincirde tüm işlemlerin detaylarını saklamaktadır. Eğer kamuya açık bir Bitcoin cüzdanınız varsa o hesapta ne kadar Bitcoin olduğunu herkes görebilir, ancak hesabın kime ait olduğunu bilemezler.
Avantajlı İşlem Ücretleri
Bir banka üzerinden yapacağınız uluslararası aktarımda bankanız sizden çok fazla işlem ücreti isteyecektir, Bitcoin’de ise bu rakamlar oldukça düşüktür. Bitcoin nedir tabiki avantajlı işlem ücretleri demektir, zaman zaman yoğunluktan ağda işlem ücretleri artmaktadır.
Hız
Bitcoin, kripto para birimi olarak diğerlerine göre aslında biraz daha yavaştır. Bitcoin in çıkışından bu yana teknoloji devasa boyutlara ulaştı bu yüzden Bitcoin yerine farklı ağlar ortaya çıktı. Ancak bitcoinde de işlem hızları kabul edilebilir düzeydedir Hesabınızdan gönderdiğiniz BTC, Bitcoin ağı tarafından onaylandıktan birkaç dakika sonra hedef hesaba yansıyacaktır.
Bitcoin Nereden Alınır.
Bitcoin hali hazırda birçok borsada listelenmiş durumda bulunuyor ancak dünyanın en güvenilir borsası olan Binance tercih etmek sizler için daha güvenli olacaktır. Dilerseniz indirimli linkimizden Binance borsasına kaydolup Binance den satın alabilirsiniz hemde bu sayede %20 komisyon indiriminin de sahibi olacaksınız.
Altcoin Nedir?
Altcoin, Bitcoin harici diğer bütün kripto paralara verilen genel isimdir. Alternativecoin kelimelerinin kısaltmasından türetilmiştir. Alternatif coin olarak da bilinen Altcoin, Bitcoin dışındaki dijital paraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Bitcoinden sonra piyasaya çıkan ilk altcoinNamecoin (NMC)’ydi. İlk kripto para olan Bitcoin, uzun bir süre kriptopara piyasalarındalider konumda bulundu halada lider konumununda devam ediyor ancak piyasdakiAltCoinlerin artmasıyla bir miktar gücü altcoinlere bırakmak zorunda kaldı.Şu anda sayısı tam olarak bilinmesedeonbinlercealtcoin bulunuyor bunlardan kimisi ilerleyen zamanlarda kendisini geliştirerek ilerleyecek olsada bir kısmı maalesf tarihin tozlu sayfalarında kaybolacak.Birçok altcoinBitcoin’den türetildi ve lider konumdabitcoin olduğu için, altcoin fiyat hareketleri Bitcoin’in hareketlerine bağlı olarakta değişebiliyor. Bazı analistler, kripto para ekosistemlerinin gelişmesiyle ve bu kripto paralar için yeni pazarların geliştirilmesi sayesinde altcoinlerin fiyat hareketlerini Bitcoinden bağımsız bir rol alabileceğini düşünüyor.
Borsa Nedir? En güvenli Borsalar Hangileridir?
Kripto para borsaları kripto para almak ve satmak isteyen kişileri buluşturan pazarlardır. Bu takaslar kimi zaman eşler arasında kimi zaman direk sağlayıcılar ile yapılır, Bunun karşılığında borsalar her alım ve satım işlemi gerçekleştiğinde yatırımcıdan bir miktar komisyon alır. Kripto para birimleri hiçbir devlet iradesinde olmadığı için borsalar da klasik ekonomilerde olduğu gibi devlet denetiminde değildir ve tek merkezden yapılmaz. Bu sebeple birçok kripto para borsası olabilir. En güvenilir borsalara bakmak için borsaların günlük hacim miktarlarına bakmamız bize güzel bir fener niteliğinde olur. Borsalarda kullanıcı sayısı ve günlük işlem sayısı fazla ise borsa sahipleri zaten ciddi miktarlarda kar ettikleri için legal bir yoldan para kazanmayı illegal bir yola tercih etmezler ancak düşük hacimli borsalar hem fiyat istikrarını sağlayamaz hem de gelişemediği için risk barındırır.
En Az Ne Kadarlık BTC Alabilirim?
Özellikle piyasaya yeni giren yatırımcıların çokça karıştırdığı konulardan birisi Bitcoin’in pahalı olduğu ve ne kadar miktar alınması gerektiği konusundaki yanlış düşüncedir. Bitcoin’de alım sınırı yoktur. Eğer 1 Bitcoin alacak paranız yoksa bir miktar Bitcoin alırsınız satoshi olarak hesaplanan bitcoinin milyonda bir birimi üzerinden istediğiniz miktarlarda Bitcoin alabilirsiniz. Bir başka soru ise genelde bitcoini hangi para birimi ile alabilirim sorusu oluyor bunun ise şöyle bir cevap söyleyebiliriz ülkenizde kripto paralar yasaklanmamışsa nerdeyse tüm para birimleriyle Bitcoin alabilirsiniz bunun iççin sadece uygun borsayı seçmeniz gerekiyor örneğin Binanceborsasında Tl ile Bitcoin alabilirsiniz.
Kazanç Neye Göre Hesaplanıyor?
Yeni yatırımcıların yine kafasına takılan sorulardan birisi kazancın nasıl hesaplandığı. Örneğin 1000 TL’lik bir Bitcoin yatırımınız varsa ve 50.000 TL fiyatlı Bitcoin aldıysanız, fiyat 55.000 TL’ye yükseldiği zaman aradaki değişim oranı yüzde 10 olacağı için sizin yatırdığınız para da yüzde 10 değerlenmiş olur. Yine 1000 TL üzerinden örnek vermek gerekirse paranız yüzde 10 oranında artacak yani 1100 TL olacaktır.
Çoğu kulanıcının cebini yakan bir diğer sistem ise kaldıraçlı sistemlerdir kaldıraçlı işlemlerde ise kazanç çok farklı hesaplanır hesaplanmasında kaldıraç oranı devreye girer. Örneğin 1000 TL ile kaldıraçlı bir işlem açmak istediniz burda belirlediğiniz kaldıraç oranı borsadan borsaya değişir ancak 10x kaldıraçla girdiğinizi varsayalım işleme girdiğiniz coin yüzde 1 yükselirse sizin kazancınız 10x kaldıraçtan dolayı yüzde 10 olur aynı şekilde yüzde bir düşerse kaybınızda yüzde on olur. Kaldıraçlı işlemlerde likit olma yani sıfırlanma ihtimali bulunduğundan dolayı işlemlerinizde çok dikkatli olmalısınız ve yüksek kaldıraçlarla işleme girmenizi tavsiye etmiyoruz.
Binance’e Para Nasıl Yatırılır?
En çok sorular konular arasında olan Binance’e nasıl kripto para yatırma sorusunu açıklayacak olursak:
Öncelikle Binance borsasında hesap açın.Binance veya kaydolurken referans kısmına B4DLQJE0 kodunu yazıp kaydolursanız ömür boyu komisyonlarda yüzde 20 indirim sağlayabilirsiniz.
Yatırma işlemini yapmak için iseBinancenin Türk kullanıcıları için açtığı Binance TRkaydolun ardından cüzdan kısımındaki yatırma butonuna tıklayın ve Türk lirasını (TRY) seçin. Size göndermek istediğiniz bankayı soracaktır hangi bankadan gönderecekseniz o bankayı seçin ardından size bir iban verilecektir bankanızda normal transferleriniz nasıl gerçekleştiriyorsanız aynısını size verdiği iban adresi içinde tekrarlayarak paranızı yatırabilirsiniz. Para çekme işlemide tam tersi şekilde gerçekleşir. Cüzdan kısmından çekme butonuna tıklayın TRY seçin ve göndermek istediğinizi miktarı seçerek kendi iban adresinizi yazın. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var oda sadece kendi ibanınıza gönderin yani açtığınız borsa hesabı kimin adınaysa para o kişinin banka hesabına gönderilmeli.
Borsalar Arası Kripto Para Transferleri (Aktarımları) Nasıl Yapılır?
Para aktarma işlemini iki örnek üzerinden açıklayalım.
Binance borsasından farklı bir borsaya (Tether) USDT aktarmak istediğiniz zaman ilk olarak parayı aktaracağınız borsaya giriş yapın ve o borsada yatırma butonuna tıklayın. ardından USDT göndereceğimiz için USDT yi listede arayın ve hangi ağı kullanacaksanız (TRC20 ERC20 BEP20 gibi seçenekler bulunur.) bunlardan az komisyon kesen hangisi ise onu seçin mesela TRC20 ile gönderdiğinizde genelde 1 USDT işlem ücreti keser. Ağı seçtikten sonra size bir adres verilir bu adresi kopyalayıp parayı aktaracağınız borsaya yani Binanceye geçiyoruz. Cüzdan kısmından para çekme diyipUSDT’yi seçiyoruz ve hangi ağı seçtiysek yine aynı ağı seçiyoruz. Örneğin x borsasaında TRC 20 seçtiysek binancedede TRC20 ağını seçiyoruz ve göndermek istediğimiz miktarı girerek kopyaladığımız adresi yapıştırıyoruz. Daha sonra gönder diyip işlemlere onay vererek işlemlerimizi tamamlıyoruz.Işleminiz yoğunluğa bağlı olarak 1 dk ile 3 saat arasında tamamlanır.
Binance TR den Binance ParaAktarma: https://www.youtube.com/watch?v=LsEmAWR0_AE
Btcturk’tenBinance borsasına para aktarma: https://www.youtube.com/watch?v=7-WUCWP6wVI
TL ile Kripto Para Nasıl Alınır: https://www.youtube.com/watch?v=Y027z-nC5GI