Grin Coin Nedir Tüm Detaylar

Grin coin nedir? grin neden önemli, grin fiyatı btc gibi yükselir mi? grin teknelojisi, grin’ i kimler destekledi neden bir anda popüler oldu sizler için bitcoinairdrop.net ekibi olarak araştırdık derledik topladık bir analiz yaptık. Bu yazını büyük bir bölümü hatta bir çoğu twitter ve medium’ da @madenuzmani hoca’ nın makalelerinden alıntı ve yorumudur.

MimbleWimble

Mimblewimble; klasik blockchain protokollerinden tamamen farklı yapı da olarak tasarlanmış olup, gizliliği ve ölçeklenebilirliğiyle öne çıkmaktadır.

Grin Coin Nedir?

Bitcoin’den 10 yıl sonra, aynı Satoshi Nakamoto gibi kimliği gizli olan Ignotus Peverell takma adlı geliştici tarafından, bütün kripto paralardan oldukça farklı yapıda olarak Grin coin oluşturuldu. Grin Mimblewimble teknolojisini kullanmaktadır.

MimbleWimble
Mimblewimble; klasik blockchain protokollerinden tamamen farklı yapı da olarak tasarlanmış olup, gizliliği ve ölçeklenebilirliğiyle öne çıkmaktadır.

https://medium.com/@madenuzmani/1-grin-coin-1000-2021-79c4e9ef39e9

Grin, oluşturduğu benzersiz blockchain ağı ve para politikasıyla, Bitcoin’de yaşandığı gibi cypherpunks topluluğundan destek gören ikinci coin olmuştur.

running grin

2010 yılındaki ilk Bitcoin madencilerinden, madencilik havuzlarından ve programlarından, sektördeki büyük borsalardan(Binance, Poloniex), Litecoin kurucusu Charlie Lee’den ve hatta en büyük rakibi olarak gözüken Beam coin’den de birçok destek görmüştür.

grin destekleyenler

7 ay gibi kısa sürede de 1534 kripto para içinden, github’da top10’a girerek, yazılımcılar tarafından en çok takip edilen 6. kripto para olmuştur.

Bu kadar başarı ve destek neden var ?

Grin coin teknoloji olarak, Bitcoin’in çözmek istediği ancak tam olarak çözemediği bütün konulara çözüm sağladığı için. Bunlar;

  1. Bitcoin’in gizli olma özelliği, rastgele cüzdan adreslerinden daha da ileri seviye, hatta zcash ve monero’dan da daha iyi bir çözüm oluşturarak, tamamen gizli ve güvenli bir yapı oluşturmuştur.
  2. Bitcoin’in ve birçok kripto paranın sahip olduğu ölçeklenebilirlik sorununu, blok boyutlarını küçük tutarak veya sharding gibi çözümlerle ağı bölmekten ziyade daha farklı bir yolla(eski işlemleri ortadan kaldırarak) tamamen çözmüş ve ortaya tam ölçeklenebilir ve hafif bir blockchain ağı çıkarmıştır.
  3. Ve son olarak Grin, bütün kripto paraların para politikasını da bir adım öteye taşımıştır.

Bu Maddeleri 3 Ana başlıkta inceleyeceğiz.

1. Gizlilik: Mimblewimble, blokchainden farklı bir yapıdadır, para gönderimi değil cüzdan transferi şeklinde bir teknolojisi vardır. Para transferinde para cüzdan içine konur ve transfer edilir. Şifrelenmiş bilgiler karşı tarafa gönderilir. Bu işlemlerde, sadece alıcılar ve vericiler arasında gerçekleştiği için, dışarıdan ne olup bittiğiyle ilgili herhangi bir bilgi gözükmez. Buda, mimblewimble blockchaininde tam gizlilik sağlar.

Gizlilik konusu monere, dash ve zcah gibi kripto paralar tarafından denenmiş olsada mimblewimble protokolünün bunlardan daha iyi bir yapı da olduğu popüler kripto para geliştiricileri tarafından belirtilmektedir(Charlie Lee- Litecoin). Kısacası; Grin coin de, kim kime, ne zaman, ne kadar para göndermiş gibi bilgiler hiçbir koşulda ortaya çıkmamaktadır.

https://medium.com/@madenuzmani/1-grin-coin-1000-2021-79c4e9ef39e9

2. Ölçeklenebilirlik: Mimblewimble’da belirli aralıklarla eski işlemler ortadan kaldırılmaktadır. Blochain de ise sürekli işlemler kayıt olur ağ sürekli genişler büyür. Bu yüzden grin ağı kolay ölçeklendirilebilmektedir. Grin ağı ise oldukca hızlıdır çünkü nodeler normal bir blokchain ağındaki nodelerdan daha fazla doğrulama yapabilmektedir.

Ölçeklenebilirlik; bitcoin çıktığından bu yana, birçok kripto paranın en büyük sorunlarından bir tanesi olmuştur. Çünkü sürekli genişleyen ağ, zamanla doğru orantılı olarak yavaşlamaktadır. Bu soruna, günümüzde sharding gibi çözümler üretilmeye çalışılsa da, hâlâ tam anlamıyla mimblewimble gibi kesin çözüm sağladığını kanıtlayan başka hiçbir protokol yoktur. Ayrıca, klasik kripto paraların birçoğunda, ağa katılmak için oluşturulan node’ların kurulumu çok uzun sürmektedir çünkü bütün blockchain’in baştan indirilmesi gereklidir. Mimblewimble’a sahip bir coin’in node’nu test ettiğimiz zaman bu işlemin çok kısa sürede tamamlandığını gördük. Bu süre, ethereum, ethereum classic ve bitcoin gibi coinlerden en az binlerce kat hızlı bir node kurma işlemidir. Bu özelliklerinden dolayı mimblewimle ölçeklenebilirlik konusunda da diğer coinlerden daha iyi bir yapı sağlıyor.

https://medium.com/@madenuzmani/1-grin-coin-1000-2021-79c4e9ef39e9

3 Grin’in Para Politikası

Devlet paraları sınırsız arz ve belirsiz emisyona sahiptir. Bitcoin devlet paralarının tersi olarak sınırlı arza ve belirli emisyona sahiptir. Grin ise ikisinden de farklı olarak, sınırsız arz ve belirli emisyon politikasına sahiptir.

Grin’in bu para politikasını seçmesinin altında çok önemli nedenler yatmaktadır. Bunlar;

  1. Grin bu şekilde, bu zamana kadar yapılmış olan en adaletli para politikasına sahip olmaktadır. Çünkü bugün %51 oranında Grin’e sahip olan bir yatırımcının sonsuza kadar Grin’in merkezi bir sahibi haline gelmesini engellemektedir. Bu sayede, merkeziyetsiz kripto para diye hitap edilebilecek tek kripto para olma ünvanı Grin’e ait olmaktadır.
  2. Grin, Bitcoin’de ve birçok kripto parada olacağı gibi yok olma tehlikesi yaşamayacaktır. Çünkü, madenciler sabit emisyon oranı ile, fiyat iniş ve çıkışlarından diğer kripto paralara göre en düşük oranda etkileneceklerdir. Dolayısıyla %51 atak ihtimali çok düşük olacak ve Grin ağını sonsuza kadar koruyacak madencileri olacaktır.
  3. Grin, en evrensel para olacaktır. Çünkü emisyonun sabit ve sonsuza kadar olması ile Grin sadece balinaların değil herkesin eline geçebilir yapıdadır.

Bütün bu bilgilerden sonra şunu sizlere belirtmek isteriz. Grin blockchain altyapısıyla ve para politikasının özellikleriyle birlikte, bir altcoin olmaktan ziyade, kendi ekosistemini oluşturabilecek kadar veya mevcut ekosistemin domino taşlarından olabilecek kadar değerli bir yapıya sahiptir. Kısacası, Grin bir altcoin değildir.

Grin Gelecekte Değerlenecek mi ?

Grin’in sahip olduğu blockchain özellikleri ve para politikası, mükemmel bir yapıda olsa da, yatırımcı fiyatı ile ilgilenir . Grin sınırsız arz ve yarılanma olmaması, grin yatırımcısını değerlenmeyecektir düşüncelerine itiyor. Şimdi bunun böyle olmadığını grin coinin değerlenebileceğiniz tekniksel olarak bilgilendirelim.

Tekniksel Bakış Açısı

Paranın değerini arttıran önemli etken arz-talep oranıdır. Grin’in sahip olduğu teknolojik özelliklerinden dolayı ve adaletli yapısından dolayı talep olarak hiçbir zaman eksikliği olmayacaktır. Arz’ın fiyatı etkilemesi konusuna gelecek olursak, bunu toplam bulunan paradan daha çok, enflasyon ve deflasyon’un belirlediğini belirtelim. Enflasyon oranı arttıkça paranın değerlenmesi azalır, deflasyonda tam tersine fiyatın artmasına katkı sağlar. Grin’in para politikasının sahip olduğu ana özellik ise enflasyonun gün geçtikçe azalan yapıda olmasıdır. Yani Grin coin disinflation yapıdadır. Aynı Bitcoin’de ve Altında olduğu gibi.

Grin coin’de üretilecek olan para, piyasada bulunan arz’a oranla sürekli azalacak yapıdadır. Buda talep aynı kalsa bile Grin’in fiyatını arttırmak için yeterli bir sebep olacaktır. Örnek vermek gerekirse, Grinde üretilecek olan para 2.sene toplam para kadar olacaktır. 3.sene üretilecek olan para toplam paranın %50’sine düşecektir. 5.yılda %25, 10. yılda ise piyasada bulunan toplam paranın sadece %9’u üretilecektir. Bunun anlamı, üretilecek olan yeni Grinlerin, fiyatı düşürme etkisinin zamanla azalacağıdır. Kısacası, Grin coin sınırsız arzıyla birlikte emisyon oranı sabit kalsa bile en adaletli biçimde enflasyon düşmektedir ve fiyat artışını engelleyecek hiçbir sebep barındırmamaktadır.

Para enflasyon oranına logoritmik ölçekte baktığımız zaman, Bitcoin’in aslında sıkça benzetildiği Altın’a hiç benzemediğini görmekteyiz. Grin’in ise altın ile neredeyse birebir aynı para enflasyon oranına sahip olduğunu görmekteyiz. Grin’in bu para politikasını seçmekte ki ana amaçlarından birisi de budur. Çünkü Bitcoin sahip olduğu sınırlı arz’ı ve yarılanmasıyla birlikte çok volatilite’ye sahip bir paradır. Bunu 19.000$ olduğu 2017 yılından sonra 3000$’a kadar düşüşünden çok iyi bilmekteyiz. Ancak Altın sahip olduğu enflasyon oranı ile fiyatlarında çok oynaklık olmadan, logoritmik olarak 20 yıl boyunca artış yaşamıştır.

İşte Grin’in yapmak istediği de tamamen budur. Enflasyon baskısı azaldıkça, Altın gibi çok uzun seneler boyunca logoritmik olarak artış yaşayabilmek ve her yatırımcıya kazandırmak.

Şimdi ise bu seneki fiyat grafiği üzerinden btc bazında yapılan analize gelelim.

Grin coin 15 Ocak 2019’da ana ağını yayınlamaya başladıktan sonra senelik bazda enflasyon baskısı %100’den geriye düşmeye başladı. İlk 6 ay yani senelik enflasyon baskısı %100’den %50’ye düşer iken, fiyat düşüşündeki sertliğe dikkat edin(birinci mavi ok). Ancak ikinci 6.ayın başlangıcından sonra senelik enflasyon baskısı %50’den %0’a doğru giderken(ikinci mavi ok) düşüşteki sertliğin ne kadar azaldığına bakın. Bunun anlamını yorumladığımız zaman, enflasyon baskısının azaldıkça fiyat düşüşünün daha zayıf hareket ettiğini ve bir süre sonunda hareketin yataylaşabileceğini, devamında ise fiyat çıkışının başlayabileceği sonucuna varmaktayız. Aynı Altında olduğu gibi.

Birde, Bitcoin ile karşılaştıralım. İlk 4 sene Grin’in emisyon oranı Bitcoin ile aynıdır. Devam eden yeni 4 yılda ise Bitcoin’in emisyon’u yarıya düşmektedir. Grin’in 8 sene boyunca sabit emisyonuyla ve 4. sene yarıya düşmüş emisyona sahip Bitcoin arasındaki emisyon oranı farkı ilk 8 sene için sadece %33’dür. Bu fark, yine Grin’in fiyat artışını etkilemesi için oldukça düşük bir değerdir. Çünkü 8 senede 1$’dan, 19.000$’a doğru 19.000 katlık fiyat artışı yaşayan Bitcoin’in artışını %33 azalttığınızda, Grin’in market değerinin 12.000 kat artmasını mümkün kılmaktadır.

İşte küçük yatırımcıya her ne kadar imkansız gibi gelse de Grin coin sahip olduğu bütün özellikler ile bunu yapabilme kapasitesine sahiptir. Ancak ihtiyacı olan tek şey biraz zamandır. Enflasyon baskısı iyice azaldıkça, yüksek fiyat artışlarının yaşanılması kaçınılmaz olabilir. Bu yılı Grin için Bitcoin’in 2011’i olarak düşündüğünüzde ve 1 Bitcoin’in 8 sene içinde 19.000$ olduğunu hesaba kattığınızda biraz sabırlı olmak faydalı olacaktır. Ayrıca herhangi birisi, 2011 yılında 1 Bitcoin ileride 19.000$ olacak deseydi eğer, muhtemelen herkes gülerdi. Grin’in sembolü belki de bu sebeple gülüyor. Ne dersiniz..

Genel Özellikleri

Grin’in sembölü. Mimblewimble kullandığını belli etmek için MW harfleri gözlere işlenmiştir ve M’den W’ye doğru mimblewimble’ı tamamen kapsadığını belirten ok konulmuştur. Amazon’un sembolü gibi ama bunun aynı zamanda gülen bir emoji olması daha zekice tasarlandığını gösteriyor.

Mimblewimble protokolünün white paper’ı, Tom Elvis Jedusor lakaplı gizli biri tarafından, 2016 yılında ortaya çıktıktan sonra, 2017 yılında, Grin projesi bu protokolü kullanmak isteyerek çalışmaya başladı ve bu konuda öncülüğü yaptı. Mimblewimble’ı kullanıp bir devrim yapmaya çalışan Grin projesi, aynı zamanda madencilik algoritması anlamında da bir farklılık yapmaya karar verdi ve bundan dolayı, baştan, tamamen kendilerinin tasarladığı iki farklı algoritma olan Cuckaroo 29 ve Cuckaroo 31’i yaptılar. Normalde bir kripto para için, iki farklı madencilik algoritması pek görülen bir durum değildir. Grin’in buradaki amacı, gelecekte asic cihazlar Grin’i kazarlarsa eğer Cuckaroo 31 bu asic cihazlar için olacaktır. Çünkü Cuckaroo 31’in zorluğu Cuckaroo 29’dan daha yüksek olduğu için, gpu madenciliği ile asic cihazlar iki farklı algoritma üzerinden farklı zoruluklarla, daha adaletli ve eşit bir şekilde madencilik yapıp, ağa hizmet edebileceklerdir.

Geliştiricileri

Grin konusunda birazda geliştiricileri hakkında konuşmak gereklidir. Çünkü bu geliştirici ekibi, aynı Grin’in sıradışı özellikleri gibi sıradışı bir ekiptir. Bu ekip, 2017 yılında başladıkları Grin projesini hiçbir zaman para kazanma kaynağı olarak görmediler. Grin bir ico ile satılmadı, pre-mine’ı yapılmadı veya herhangi bir madencilik fonlaması geliştiricilerin hesaplarına ayarlanmadı. Sadece bağış kabul ettiler. Grin’i geliştirirken de test kodlarını ve test ağlarını her zaman halka açık olarak yaptılar. Mimblewimble ve Cuckaroo üzerinde dünyadaki ilk adımlarını atarken, bunu herkesten gizleyip, birden duyurup, büyük bir sükse yaratıp, ico ile çok yüksek fiyatlara satmaktansa, günümüzde örneğine çok nadir rastladığımız bu yolu izlediler. Kripto para piyasasındaki deneyimli kişiler çok iyi biliyorlar ki, günümüzde çıkan kripto paraların çok yüksek bir çoğunluğu, sadece geliştiricilerinin ve yatırım yapanların kısa yoldan cep doldurma adımlarıdır ve Grin kesinlikle bu politikada değildir.

Geliştiriciler hakkında bir diğer konu ise Grin’in ana geliştiricilerinin kimliklerinin ilk günden beri aynı Bitcoin’i ortaya çıkaran Satoshi Nakamoto gibi gizli olmasıdır. Mimblewimble’ı ortayan çıkaran Tom Elvis Jedusor lakaplı kişinin kimliğinin de gizli olması, onun Grin üzerinde ki bir geliştirici olduğu izlenimi uyandırıyor. Bu konuyu, Grin’in ve Mimblewimble’ın altyapılarında kullanılan isimlerin birbiriyle uyuşması da destekliyor. Bu uyuşma konularına girip çok fazla uzatmak istemiyoruz ama öğrenmek isteyenler Turan Sert bey’in Grin yazılarının bir tanesinde bu benzerlikleri görebilir.

Fon

Bir başka konu da, Grin’in fonlanmasıdır. Grin geliştiricilerinin, ilk çıktıkları dönemden bu güne kadar, sadece bağış kabul ettiklerini söyledik. Peki ama bu geliştiricilere yeterli bağış geliyor mu ? Projeyi geliştirmeye devam edebilecekler mi ?

2017 ve 2019 yılı aralığında projenin ana ağı çıkmadığı için, ilk başta bağışlar oldukça zayıftı ama Grin tamamen ortaya çıktıktan(15.01.2019) bir süre sonra, Grin’in gerçek değerini gören sektördeki bilgili kurumlar, Grin’e uzun vade devam edecek düzenli bağışlar ayarladılar. Kurumsal olarak, Kbminer madencilik programını, Grinmint madencilik havuzunu ve Poloniex borsasını uzun vade düzenli bağış ayarlayanlara örnek olarak gösterebiliriz. Bunların yanında, bireysel olarak bilmediğimiz bir sürü bağışta vardır. Ayrıca Grin çıkalı 3 ay olmasına rağmen, ortalama olarak 20 adet borsa da, ortalama 45 adet pariteyle listelenmektedir ve hiçbir borsaya listelenme ücreti ödenmemiştir. 20 adet borsa ve 45 adet paritenin olması , listelenme ücretinin olmaması ve bunun 3 ay içinde olması, kripto para piyasasında pek karşılaşılan bir durum değildir. Bu 20 borsa da, Grin’in değerini ve potansiyelini gördükleri için hiçbir para talep etmeden bu işlemi yaptılar.

Özet

En sonunda genel bir özet geçersek, Grin, Mimblewimble’ı ilk olarak kullanıp kodlara geçiren, madencilik algoritmasını baştan tasarlayan, para kazanmayı ikinci plana atan, gizli ve sıradışı geliştiriciler tarafından yapılan, bağışlarla iyi bir şekilde fonlanan, 3 ay gibi kısa bir sürede 0 ücretle ortalama 20 adet borsa da 45 paritede listelenen bir kripto para projesidir ve bütün bu özellikleri sayesinde kripto paraların gideceği noktayı değiştirebilecek bir potansiyele sahiptir.

Grin ve Para Politikası

Grinde her 60 saniyede 60 grin oluşacak şekilde bir emisyon oranı belirlenmiştir. Bu grinler madencilik yöntemiyle dağıtılacaktır ve grin’in dağıtım oranı hiçbir zaman azalmayacak, sonsuza kadar, 60 saniyede 60 grin olacak şekilde kalacaktır. Buda her sene ortalama 31 milyon grin oluşacağı anlamını taşıyor.

grin madencilik grin nedir
grin madencilik

Grin, bu emisyon özelliği bakımından, diğer kripto paralardan yine oldukça farklıdır. Çünkü kripto paralarının çok yüksek bir çoğunluğunun emisyon politikası, kesinlikle sabit olarak, sonsuz arz şeklinde değildir. Genellikle, sınırlı arz ve bunun yanında yarılanma-çeyreklenme gibi veya para yakma gibi politikalar vardır.

Peki grin, neden diğer kripto paralardaki politikayı izlemiyor ? Neden arzı doğrusal azaltıp veya sınırlı arz getirerek fiyatının daha çok artmasını istemiyor ?

Tek cevabı: GRIN GERÇEK BİR KRİPTO PARA OLMAK İSTİYOR.

Günümüzdeki kripto paraların birçoğu sınırlı arzlarından dolayı, bir para olmaktan ziyade yatırım yapılan bir değer olarak gözüküyorlar. Bundan dolayı kripto paralar, esas çıkış amaçlarından sapıp, bir yatırım aracına dönüşüyorlar. Grin gerçek bir kripto para eksikliğini gidermek için sabit emisyon oranı ile sınırsız para basım politikasını bu yüzden izliyor. Bu özelliği sayesinde Grinler ,belirli balina gruplarında hodl olarak kalmayacak, her insanın ulaşabileceği bir kripto para olacaktır. Buda onun gerçek bir para olmasının önünü açan en büyük faktördür.

Ayrıca Grin’in mevcut emisyon oranı altın‘ın emisyon oranına yaklaşan bir yapı sergilemektedir. Bir önceki yazımda bahsettiğim yeni ekonomi düzeninde, altın temelli bir yol izlenebileceğini hesaba kattığımız zaman, Grin için şimdi dezavantaj gibi gözüken bu emisyon konusu, ileride çok büyük bir avantaja sahip olabilir.

Grin ve Altın Emisyon Oranının Grafiği— 5 seneden sonra Grin Altın’ın emisyonuna yaklaşmaya başlıyor ve 40 sene sonunda aynı seviyede geliyor.

Bütün bu bilgiler doğrultusunda, 10 yılı aşkın kripto para piyasasında, gerçek bir dijital para olmaya en büyük adaylardan bir tanesinin Grin olduğu sonucuna varıyoruz. Tamamen gizli olması, blockchainin ölçeklenebilirlik anlamında iyi olması, adaletli, manipülasyondan uzak geliştiricileri ve bu farklı para politikası sayesinde bu sonuca varıyoruz.

Bundan dolayı grin’in her ne kadar çokça eleştirilen sınırsız arzı olsa da herhangi bir boğa dönemi boyunca fiyatında ciddi yükselişler görebilmemize engel bir durum yoktur. Şimdi bunu açıklığa kavuşturalım.

Grin’in olası fiyat artışını analiz etmek için,birazda kripto para piyasasın geçmişini bilmek ve geçmişte Grin gibi yeni bir devrimi başlatabilmiş başka bir kripto parayı bulmak gereklidir. Biz bu doğrultuda, ethereum örneğini vermek istiyoruz. Çünkü oda ilk çıktığı dönemde piyasa da Grin’in yaptığı etkiyi bırakmıştı.

Ethereum; 2014 yılında 60 milyon adet ico’da satılmak üzere, 12 milyon adet ise geliştiricilere dağıtılmak üzere piyasaya çıktı. İco’dan itibaren 72 milyon adet ile başlayan arz, Grinde olduğu gibi madencilik yöntemi ile de piyasaya yeni ethereumlar salınıyordu. Sonucunda; 2014 yılında 0.31$’dan satılan ve ortalama bir tane madenci bilgisayarının günde 2–3 tane ürettiği ethereum, 3 sene sonunda yani 2017 yılında 100 milyona yakın toplam para arzı ile tam 1400$ değere ulaştı.

Peki grinde aynı durumu yaşayamaz mı ? Oda ethereum gibi bu dönemin yeni bir devrimi değil mi ?

Grin bütün itibari paraları sallamak için geliyor.

İşte yazının içindeki bilgiler sonucunda, Grin’in teknoloji anlamında, Ethereum gibi bir etki bırakacağını ve bir devrim olduğunu düşünüyorsanız eğer Grin’in emisyon oranı altına yaklaşmadan önce (5 sene içinde) ciddi fiyat artışlarının olabileceğini de düşünüyorsunuz demektir.

Çünkü senede 31 milyon Grin piyasaya salınıyor. Buda 5 sene içinde ortalama 150 milyon adet Grin piyasa da olacak demektir. 150 milyon Grin ile 1000$’lık bir değere mevcut Grin’in özelliklerini göz önüne aldığımızda ve hâlâ yoğun bir geliştirme aşamasında olduğunu da göz önüne aldığımızda pek imkansız durmuyor. Tabii bu durum için birde kripto para piyasasında yeniden bir boğa sezonunun yaşanması gerektiğini de unutmamak gereklidir.

Yazının sonuna gelirken, sizlere Grin’i olabildiğince farklı bir şekilde, farklı bir bakış açısıyla sunmak istedik. Sonunda şunu da belirtmek isteriz ki bizler Grin’in 1000$ olacağını iddia etmiyoruz. Sadece genel olarak insanların, bir kripto parayı dünyayı değiştirebilecek bir adımdan ziyade, para kazanılacak bir araç olarak görmesinden dolayı, bu ilgi çekici başlığı koyduk ve 1000$ ihtimalinden söz ettik. Eğer siz, Grin’e teknoloji ve geliştiricileri anlamında güveniyorsanız ve onun bir devrim olduğunu düşünüyorsanız, sizler 1000$ olacağını iddia ediyorsunuz demektir.

kaynak: https://medium.com/@madenuzmani/bitcoinin-bat%C4%B1%C5%9F%C4%B1-grin-in-do%C4%9Fu%C5%9Fu-b967e1f21569