LIKIDITE HAVUZLARI VE İŞLEYİŞİ

LIKIDITE HAVUZLARI NE İŞE YARAR VE ÇALIŞMA ŞEKLİ NASILDIR ?

Defi ekosisteminin arkasındaki varlıklardan bir tanesi de Likidite havuzlarıdır. Defi protokollerindeki kilitlenmiş varlıklar gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Likidite havuzları bir akıllı kontrata kitlenmiş fonlardır sizler bu likidite havuzlarını alım satım yahut borç verme borç alma işlevlerine destek olması için kullanabilirsiniz.

Likidite sağlayıcıları yani (LP) ler eşit değeri olan tokenlerini bir havuza ekleyebilir ve yapacakları işlemler ardından fon sağlama karşılığında havuzda geçekleştirdikleri işlemlerden ücret kazanırlar. Burada kazançlar havuza sağladıkları likidite miktarıyla doğru orantılıdır.

Liquidity Pools Là Gì? Nó Hoạt Động Như Thế Nào?

Otomatik piyasa yapıcılar yani(AMM)ler,  herkes likidite sağlayabilsin diye erişilebilir olmayı sağlamaktadır. Sizler likidite sağlayıcılardan bir varlık almak istediğinizde  karşınızda geleneksel anlamda bir satıcı yoktur. Bunun yerine hareketleriniz, havuzda olan biteni idare eden bir algoritma tarafından idare edilir. Buna ek olarak bu algoritma, havuzda yapılan alım satımlara bağlı olarak fiyatı da belirler.Bu sistem AMM ler aracılığı ile desteklenir. AMM’de bir işlem gerçekleştireceğinizde, karşı tarafla etkileşim kurmak yerine likidite havuzundaki likiditeye karşı işlem yaparsınız. Alıcının satın alım yapması için o anda bir satıcıya gerek yoktur. Havuzda yeterli likidite olduğu taktirde işlem tamamlanabilir.

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) Nedir? | Astronot Bob

Binance Smart Chain (BSC) üzerindeki benzer borsalar  PancakeSwap, BakerySwap ve BurgerSwap’tır. Bu platformlarda BEP-20 tokenlar kullanılır.

Ethereum üzerinde likidite havuzlarını kullanan popüler borsalar arasında SushiSwap Curve ve Balancer yer alır. Bu platformlardaki likidite havuzları, ERC-20 tokenlarını içerir

Likidite havuzları, mevcut DeFi teknolojisi dünyasının arkasındaki temel teknolojilerden biridir. Merkeziyetsiz alım satım, borç verme, getiri oluşturma ve benzeri birçok şeye imkan tanımaktadırlar. Bu akıllı kontratlar, DeFi’nin neredeyse tüm bölümlerini desteklemektedir.