Bitcoin hangi ülkenin para birimidir ?


Bitcoin, hiçbir resmi kuruluş ya da banka ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir.

Bitcoin 3 Ocak 2009’da hayata geçmiştir. Bitcoin’in babası Satoshi Nakamoto’dur gerçek ismi hakkında tartışmalar vardır. İlk bitcoin transferi Satoshi Nakamato’ya geliştirmesi için ona yardım sağlayan kriptograf Hal Finney arasında gerçekleşmiştir. Geliştirilen bu teknolojinin alt yapısını P2P (Peer to Peer — Kişiden Kişiye) kripto para birimi olarak tanımladı ve bu ilk kripto para birimine Bitcoin adını verdi. İlk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir. Bu tarih her sene bitcoin pizza olarak kutlanır ve borsalar hediye pizza çekilişler yaparlar. Kaçırmayın 🙂

Bitcoin üretimi, Bitcoin madencileri tarafından yapılmaktadır .Bitcoin madencileri Bitcoin ağı üzerinde gerçekleştirilen transfer işlemleri kayıt altına alırlar ve bunun karşılığında belirli bir miktar Bitcoin kazanırlar.

Bitcoin üretimi için önceden bilinmeyen özel bir matematiksel hesaplamanın yapılması gibi gereksinimler bulunmaktadır. Bitcoin üretimi ve Bitcoin ile alakalı yapılan işlemlerin kaydı Blockchain adı verilen temel bir teknoloji ile tutulmaktadır.

Blockchain teknolojisi Bitcoin ile birlikte tanındı ve farklı amaçlar için de kullanılmaktadır. Bu teknoloji merkezi bir yönetim sistemi olmadan tüm kullanıcıların ortak veriyi paylaşması ile çalışır. Sisteme eklenen her bir yeni blok bilgisi sistemdeki tüm kullanıcılar tarafından kontrol edilir ve kurallar doğrulanıyorsa bu işleme izin verilir. Aksi takdirde bu işleme izin verilmez. Kullanıcılardan birisinin elindeki veriler bozulur veya manipüle edilirse sistemin diğer noktaları bu kullanıcıyı sistem dışına iterek sistemin bütünlüğünü korumaya devam eder. Blockchain alt yapısı ile üretilen Bitcoinler sisteme sağlıklı bir şekilde eklenir ve tüm Bitcoin transfer işlemleri yine bu sistem sayesinde kontrol edilerek gerçekleştirilir.

Bitcoin merkezi olmayan kendi Blockchain ağ yapısı üzerinde işlem gördüğü için iki kişi arasındaki Bitcoin transferlerinde üçüncü bir kişiye gerek duymaz. Bu bankalar veya finans kurumları olmadan dileyen herkesin, dünyanın her yerinde, dilediği zaman hiçbir ücret ödemeden Bitcoin transferi yapmasını mümkün kılar.

Bitcoin transferlerinde komisyon ödemek mecburi değildir ancak tercihe bağlı olarak komisyon ödenerek işlemlerin daha hızlı Bitcoin Blockchain ağına kaydedilmesi sağlanabilir.

Ayrıca Bitcoin belirli bir teknoloji ile üretildiği için her saat üretilebilecek Bitcoin miktarı ve toplam olarak üretilebilecek Bitcoin miktarı bellidir. Sisteme karşılıksız (ki burada karşılık bilgisayarların işlem gücü ve harcanan zamana bağlı elektrik maliyetidir) Bitcoin eklenmesi mümkün değildir. Bu durum Bitcoin’i dünya üzerindeki hiçbir devletin kontrol edemediği, manipüle edemediği bağımsız bir ortak değer haline getirir. Bu yüzden Bitcoin özeldir.

Yanında bir bilgisayar bulunan herkes ilgili yazılımı indirerek Bitcoin üretme sürecine dahil olabilir. Bu sürece genel olarak Mining (madencilik) adı ve Bitcoin çıkarma işlemine Bitcoin Mining (Bitcoin kazma) işlemi denir.

Ancak günümüzde Bitcoin çok popüler hale geldiği için büyük çoğunluğu Çin merkezli olan büyük Bitcoin Mining firmaları kurulmuş, bu firmalar on milyonlarca dolar yatırımlar büyük veri merkezleri kurmuş ve bu merkezlerde hiç kimsenin sahip olamayacağı hızda madencilik işlemi yapmaktadır. Bu sebeple bireylerin tek başına Mining işlemi yapması artık çok mantıklı veya kârlı olmaktan çıkmıştır.