AKILLI SÖZLEŞME NEDİR, NASIL KULLANILIR ?

Akıllı sözleşme, diğer sözleşmelerde olduğu gibi, bir anlaşmanın koşullarını belirler. Ama geleneksel bir sözleşmenin aksine, akıllı sözleşmenin koşulları Ethereum gibi bir blok zincirinin üzerinde çalışan kodlar şeklinde yürütülür.

Akıllı sözleşmeler, kredi ve sigortadan lojistik ve oyunlara kadar çok yönlü eşler arası işlev sunarak geliştiricilerin blok zincirinin sunduğu güvenlik, güvenilirlik ve erişilebilirlilikten faydalanan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Diğer sözleşmeler gibi akıllı sözleşmeler de bir anlaşma veya kontratın şartlarını belirler. Öte yandan akıllı sözleşmeleri “akıllı” kılan özellik, şartların bir avukatın masasındaki kağıt yerine bir blok zinciri üzerinde çalışan kodlar şeklinde belirlenmesi ve yürütülmesidir.

Akıllı Sözleşmeler ve Akıllı Vergileri - Startup Nedir

Bitcoin’in ardındaki temel fikir, banka gibi güvenilir bir aracı olmaksızın para göndermeyi ve almayı mümkün kılmaktır. Akıllı sözleşmeler bu fikri bir adım öteye taşıyarak  her türlü işlemi ve sözleşmeyi güvenli bir şekilde otomatikleştirir ve sanal olarak merkezsizleştirir. Akıllı sözleşmeler, geliştiricilerin çok çeşitli merkezsiz uygulama ve token’lar oluşturmasına olanak tanır. Yeni finansal araçlardan lojistik ve oyun deneyimlerine kadar çok çeşitli alanlarda kullanılır ve diğer herhangi bir kripto işlemi gibi blok zincirinde depolanır.

Sıklıkla “merkezsiz uygulamalar” veya “dapp’ler” olarak adlandırılan akıllı sözleşme tarafından desteklenen uygulamalar, bankacılık sektörünü dönüştürmeyi amaçlayan merkezsiz finans (veya DeFi) teknolojisini içerir. DeFi uygulamaları kripto para sahiplerinin işlemden pay alan herhangi bir banka veya diğer finansal kuruluş olmaksızın dünyanın herhangi bir yerinden tasarruf, kredi, sigorta gibi karmaşık finansal işlemlere dâhil olmasına olanak tanır.