Binance Staking nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Binance staking konusunu incelemeden önce, ilk olarak isterseniz ”Staking” konusu hakkında bilgi sahibi olalım.

Staking, kripto paralarınızı cüzdanınızda belirli süre kilitleyip harcamadan veya transfer etmeden tutarak,kilitlediğiniz bu kripto paralardan, kilitlediğiniz süre boyunca belirli oranlarda pasif gelir elde etme yöntemidir.

Özetle staking, ödül kazanmak için kripto paraları kilitlemek anlamına gelir.

Çoğu zaman coinlerinizi Trust Wallet,Metamask gibi bir kripto cüzdanından kolayca stake edebilirsiniz. Diğer yandan birçok borsa da kullanıcılarına staking hizmeti sunar.Binance sizlere sunmuş olduğu Binance Staking platformu sayesinde coinlerinizi borsa üzerinde tutarak basit bir şekilde ödül kazanabilirsiniz.

Staking’in ne olduğunu daha iyi anlamak için öncelikle Proof of Stake’in (PoS) nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir.

İçerik

Proof of Stake Nedir ?

Öncelikle Proof of Work (PoW) modeli, aşırı elektrik kullanımı ve işlemleri yavaş şekilde gerçekleştiriyor olması ve iş yükü ağırlığıned ağda işlemlerin daha uzun sürmesine sebep olmasından dolayı sürekli bir alternatifi aranan taraf olmuştur. Tam bu noktada Proof of Stake (PoS) denilen algoritma 2012 yılında hayatımıza girdi.

Proof of Stake (PoS) modeli, Proof of Work’un (PoW) eksik kaldığı veya tam yapamadığı işlemleri gerçekleştirmesi ve özellikle gereksiz elektrik yükünden kurtararak işlemlerin daha hızlı ve ölçeklenebilir seviyede gerçekleştirilmesini sağlar.

Proof of Stake için, katılımcıların coinlerini (“stake’lerini”) kilitlemesi ve protokolün belirli aralıklarla rastgele şekilde bir katılımcıyı seçerek ona bir sonraki bloğu doğrulama hakkı tanıması en büyük özelliklerdendir. Genellikle bir katılımcının seçilme şansı ortaya koyduğu coinlerle doğru orantılıdır. Ne kadar çok coin kilitlenirse, seçilme şansı da o kadar yükselir. Bu durumda katılımcıların stake ettikleri coinlerin miktarı belirleyici kriter olur.

Stake etme süreci nasıl çalışır?

Stake etmek doğrulayıcıların coinlerini kilitlemesini böylece protokol tarafından belirli aralıklarla rastgele şekilde blok doğrulamak için seçilebilmesini sağlar. Genellikle daha yüksek tutarları stake eden kullanıcıların bir sonraki blok doğrulayıcısı olarak seçilme şansı daha yüksek olur.

Yani PoS doğrulayıcıları, bir sonraki blok için hesaplama gücüyle rekabet etmek yerine stake ettikleri coinlerin sayısına göre seçilir.

Her Proof of Stake blockchaini kendine has bir staking para birimine sahip olsa da bazı ağlar ödüllerin ikinci bir tokenla ödendiği ikili-token sistemini kullanır.

Staking ödülleri nasıl hesaplanır?

Her blockchain ağı staking ödüllerini hesaplamak için farklı bir yol kullanır. Bu yollar kullanılırken bazı faktörler dikkate alınır.Bu faktörlerin bazılarını saymamız gerekirse:

  • Doğrulayıcının kaç coin stake ettiği 
  • Doğrulayıcının ne kadar süredir aktif olarak staking yaptığı
  • Ağda toplamda kaç coinin stake edildiği 
  • Enflasyon oranı
  • Diğer faktörler

olarak sıralayabiliriz.

Staking havuzu nedir?

Staking havuzu, coin tutan bir grubun, blok doğrulama ve ödül alma şanslarını artırmak için kaynaklarını birleştirmesidir. Staking güçlerini birleştirir ve havuza yaptıkları katkı derecesinde ödüller paylaşılır.

Bir staking havuzu kurmak ve yönetmek zahmetli bir iştir ve uzmanlık gerektirir.Bu yüzden havuz sağlayıcıların çoğu, katılımcılara dağıtılan staking ödülleri üzerinden bir ücret talep eder.

Staking havuzlarının çoğunda minimum bakiye tutarı düşüktür ve çekim sürelerine ise ekleme yapılmaz. Bu nedenle daha yeni kullanıcılar için bireysel staking yapmak yerine bir staking havuzuna katılmak daha kazançlı olabilmektedir.

Soğuk staking internete bağlı olmayan bir cüzdan üzerinden staking yapma sürecine verilen addır. Bunu yapmak için donanım cüzdanları kullanılabilir.

Soğuk staking’i destekleyen ağlar kullanıcıların varlıklarını çevrimdışı şekilde güvende tutarken bir yandan da staking’den faydalanmasına imkan tanır.

Soğuk staking, ağı desteklerken bir yandan da fonlarını maksimum güvenlikle korumak isteyen yüksek tutarlı bakiyelere sahip kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Binance Platformunda Kaç Çeşit Staking Vardır ?

Locked Staking (Kilitli Staking) Nedir ?

Kilitli Staking adında anlaşılabileceği üzere kripto paralarınızı belirli bir dönem boyunca kilitlenmesi ve kilitlenen dönem süresince ticaret (al-sat) ve çekme (withdraw) fonksiyonlarının kullanılamaması anlamına gelmektedir.

Esnek staking’e göre kazanç daha fazladır.

1 ile 90 gün arası belirli periyotlarda stake edilebilecek ürünler vardır.

Binance staking

Flexible Staking (Esnek Staking) Nedir ?

Esnek staking, kilitlenmeye ihtiyaç duymayan istediğiniz zaman ticaret (al-sat) yapabileceğiniz ve çekme (withdraw) işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz esnekliği sağlayan staking yöntemidir.

Varlıklarınızı sürekli tutma zorunluluğu yoktur, varlıklarınızın günlük ortalaması alınır ve ödüller ortalamaya göre dağıtılır.

Staking ödülü kilitli staking’e göre daha azdır.

DeFi Staking Nedir?

DeFi, merkezi olmayan (Decentralized) ve Finans (Finance) kelimelerinin kısaltmalarından türetilmiş merkeziyetsiz finansal yapıya verilen kısa addır. Bu yapı üzerinde stake edilen varlıklara ise DeFi Staking denir.Bu yöntem üzerinde hem esnek hem de kilitli staking ürünleri mevcuttur.

Kazanç oranı en yüksek staking yöntemidir. Bununla birlikte ağ üzerinde yaşanabilecek kod hataları veya güvenlik açıkları nedeniyle oluşabilecek saldırılara karşı bir takım riskler taşır. Binance, en güvenilir projeleri seçmeye çaba harcar fakat olası ortaya çıkabilecek kayıplar için herhangi bir sorumluluk üstlenmez.

Ödemeler tüm stake modelleri için seçilen periyot aralığında hesaplanır ve süre sonunda hesabınıza yansır.

Binance staking
DeFi Staking Avantajları :
  • Kullanımı kolaydır: DeFi Staking‘e katılmak için özel anahtarları yönetmenize, kaynak sağlamanıza, alım satım yapmanıza veya diğer karmaşık görevleri yerine getirmenize gerek yoktur.
  • Binance’in tek durak hizmeti, kullanıcıların zincir üzerinde bir cüzdan sahibi olmadan birçok çevrimiçi ödül almalarını sağlar.
  • Gas ücreti yoktur: Binance Staking, kullanıcıların varlıklarını onların adına akıllı sözleşmelere yatırır. Böylece, kullanıcılar zincir üstü gas ücretleri ödemez.

Binance Üzerinde ETH 2.0 Stake Nedir ?

Ethereum birikiminizi kullanarak uzun vadeli stake işlemi başlatabilir, Binance üzerinde ETH 2.0 stake geliri elde edebilirsiniz.

ETH stake etmek istediğinizde ETH’leriniz, Ethereum üzerindeki hissenizi temsil eden token olan Beacon ETH (BETH) birimine dönüştürülüyor. BETH token, ETH ile yapılabilen her şeyde kullanılabiliyor ve her BETH, bire bir oranda ETH birimine dönüştürülebiliyor. ETH’lerinizi kilitleyerek ETH 2.0 staking özelliği üzerinden kazanacağınız faiz oranı, o sırada aynı işlemi yapan kişi sayısına göre değişiyor.

Stake edilmiş ETH bakiyeniz, Binance hesabınıza giriş yaptıktan ve ETH2.0 sayfasına gidildikten sonra görüntülenebilir. Spot Cüzdanınızdaki BETH birikimlerinizi ve ödüllerinizi de kontrol edebilirsiniz.

Binance staking

Binance Üzerinde Staking Nasıl Yapılır ?

Binance üzerinde coinleri tutmanın bu coinleri bir staking havuzuna eklemek olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat ekstra ücret ödemeniz gerekmez ve coinleri Binance’te tutmanın sunduğu diğer tüm avantajlardan da faydalanabilirsiniz!

Yapmanız gereken tek şey PoS coinleri Binance’te tutmanızdır ve geri kalan tüm teknik gereklilikler sizin yerinize halledilir. Staking ödülleri genellikle her ayın başında dağıtılır. 

Belirli bir coin için dağıtılmış ödülleri, her projenin staking sayfasındaki ”Geçmiş Getiriler” sekmesinden kontrol edebilirsiniz.

Binance ile Staking işlemi gerçekleştirmek için öncelikle Binance.com adresine girmeniz gerekmekte.Sizler Binance borsasına kayıtlı değiseniz %20 komisyon inidirmi ve bir çok fırsattan faydalanabileceğiniz Binance borsası indirimli kayıt linkimizle kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Binance anasayfaya girdikten sonra üst menüden ”KAZAN” sekmesinin altında yer alan Binance Earn sekmesine giriş yapıyoruz.

Binance staking

Karşımıza stake yapabileceğimiz varlıklarla ilgili bir sayfa çıkmakta ve sizler burada bulunan bir çok varlığı stake etmek için kullanabilirsiniz.

Binance staking

Örneğin Binance ile stake işlemi gerçekleştirmek için varlık olarak ”GRT” coini seçelim. Sağ kısımdaki katıl butonuna tıklıyoruz. Ardından karşıma alt kısımda bulunan görseldeki gibi stake işlemimiz için değerlendirebileceğimiz seçenekler çıkmakta.Bu seçenekler arasında zaman aralığı olarak 30-60-90-120 gün periyotlarından ”TÜKENMEMİŞ” olanı seçme şansına sahipsiniz.

Gün periyodunu seçtikten sonra, katılım tutarı kısımdan ne kadar varlık stake etmek istediğimizi yazıyoruz ve gördüğünüz gibi sağ bölümde katılım tarihi,stake bitiş tarihi,stake neticesinde % kaç gelir elde edebileceğimiz ve kaç adet kazanabileceğimiz hesaplanmış şekilde karşımıza çıkmakta.

Stake işlemi gerçekleştireceğimiz 120 günlük süre sonunda, 0.061 adet stake ettiğimiz ”GRT” coin neticesinde 7.29% bir kazanç elde edeceğiz ve tahmini olarak 0.01440452 adet ”GRT” coin kazanmış olacağız.

Binance staking

Son olarak onayla sekmesine tıklıyarak ,seçtiğiniz periyotlar arası varlıklarımızı stake etmiş oluyorsunuz.

Stake ettiğiniz varlıkların takibini ise profilinizde bulunan ”Cüzdan” sekmesinin altındaki ”Kazan” butonuna tıklayarak detaylı bir şekilde görebilirsiniz.

Son olarak Stake ettiğiniz varlığı ”geri alma tarihi” öncesi geri çekmek için yine ‘‘cüzdan özeti” sekmesinin altında bulunan kazan butonuna tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Burada stake detaylarının takibini yaparken bir yandan stake etmiş olduğunuz varlığın sağ kısmında bulunan ”daha erken geri al”butonunu tıklayarak varlığınızın üzerindeki stake işlemini,stake bitiş tarihinden önce de kaldırabilirsiniz. Ancak bu durumda stake neticesinde kazandığınız varlıklar kayba uğrayacaktır bunu unutmayın !

Binance staking

Binance borsasına komisyon indirimli kayıt linklerimiz:

✔️ Binance Borsasına %20 Komisyon İndirimli Kayıt Linki 

✔️ 🇹🇷 Binance Türkiye’ye %10 Komisyon İndirimli Kayıt Linki

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı gelsin istiyorsanız Telegram,Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.