USDT Nedir? Tether Nasıl Alınır?

tether usdt nedir

İçerik

Piyasadaki En Büyük Stabil Kripto Parası Hakkında Bilgiler

Tether altın veya para birimlerinin birimleri gibi sabit bir varlığa endekslenmiş şifreli kripto para birimini fade etmek için kullanılır. Piyasadaki En Büyük işlem hacmine sahip olan USDT yani Tether olarak bilinen Stabil para birimini sizin için inceleyip bilgiler paylaşmaya çalışacağız. USDT yi Diğer Stabil para birimlerinden ayıran en büyük ve belkide tek fark Piyasaya hükmeden Kripto para Borsası Bitfinex ile olan bağlantısı diyebiliriz.

USDT Tether Nedir?

Tether kripto para birimi (USDT), 1 Amerikan Dolarına 1:1 Oranı ile sabitlenmiş olduğu belirtilen kripto para birimidir. Bu işlem için her bir USDT için Finans Kurumlarında 1 Abd Doları bulunması gerektiği anlamına geliyor. Geçmişte bunun ihlal ediliyor olduğu gerekçesi ile çokça başı ağrıyan Tether bu nedenle yakın geçmişte bir günde %15 değer kaybettiği anlara tanık olduk. Şimdi 1 Dolara Sabitlenmiş bir kripto paranın nasıl değerinin altında işlem gördüğü sorusunu sorabilirsiniz. Bunun sebebi çok açık, bu bir borsa ve borsada her bir işlemin ücretini alıcı ve satıcı belirler. Satıcı parasını daha düşük değere satmak istediğinde bu mümkün olacaktır. Bu nedenle fiyat düşebilir veya yükselebilir. Tabiki piyasa koşullarında bu bir süre sonra kendini tekrar 1 dolar seviyesine sabitleyecektir.

 Şifreli para biriminin tekil birimlerine “ tethers ” veya “Tether Coin” denir. ABD dolarının gerçek dünya rezervleri tarafından tamamen desteklendiği ifade edilmektedir.

Vector illustration crypto coin icon on isolated white background Tether (USDT). Name of the crypto currency and the short trade name on the exchange. Digital currency

Bununla birlikte yukarıda belirttiğimiz gibi bir stabil coinin fiyatı da değişebilir.  Bunun en bariz örneğini 2018 yılında yaşadık. 1 USDT 0,90 Cent seviyesine inmişti. Tabiki bu tür sıradışı olaylar haricinde diğer kripto para birimlerine göre çok daha kararlı ve stabil olduğunu belirtmekte fayda var.

Tether’in başını ağrıtan en büyük olay dolaşımdaki her USDT’nin banka hesabında ABD doları tarafından desteklendiğini belirtilsede toplumda gerçek bir denetim ve bunu destekleyecek resmi bir delil olmaması nedeniyle oluşan güvensizliktir. Bu soruna rağmen piyasanın en büyük işlem hacmini hiçbir zaman kaybetmemiştir.

Tether madeni para geçmişine baktığımızda Brock Pierce, Craig Sellars ve Reeve Collins tarafından 2014 yılında geliştirilen selefi Realcoin ile serüvene başladığını görüyoruz. Bir süre sonra Realcoin Tether olarak isim değişikliğine uğrayarak yoluna devam etti.

USDT Tether Nasıl Kullanılır?

Tether platformu, blok zinciri ile etkileşime girmesini sağlayan açık kaynaklı yazılım olan Omni Protokolünü kullanıyor . Tether coinlerinin asıl amacı blok zincirinde para birimlerinin kullanımını kolaylaştırmaktır, çünkü bu tokenlerin kendi para birimlerinin kripto para birimi eşdeğerleri gibi davranmaları beklenir.

Buna bağlı olarak, yatırımcılar, Tether’in ABD doları ile olan bağlantısından dolayı daha istikrarlı bir oranda kripto borsaları arasında işlem yapabilir. Aynı zamanda, teknolojisi, yatırımcılara düzenli bankacılık işlemlerine kıyasla daha güvenli, daha hızlı ve daha ucuz olduğunu iddia eden bir sistemi kullanma fırsatı veriyor. Her ne kadar USDT diğer kripto para birimlerine nazaran çok daha yüksek transfer ücretleri alsada klasik bankacılık işlemlerinde alınan Komisyonlara nazaran küçük kalıyor.

USDT sadece para birimi yerine kullanılan kripto borsalarında kullanılabilmektedir. Başka bir değere dönüştürmek için mutlaka USDT coinin desteklendiği bir platforma transfer edilmelidir.

Tether  rakiplerine baktığımızda karşımıza TrueUSD , pax USDS USDC gibi bir çok stabil coinlerin olduğunu görüyoruz. Bu rakiplerden en göze batanı kanımca USDS olacaktır.

USDT Fiyat Grafiği