Airdropların Scam olup Olmadığını Anlamak İçin Ne Yapabiliriz ?

-Son zamanlarda HOT , NPXS , Hydro , POLY gibi coin/token airdroplarını görüyoruz. Zaten piyasada yer edinmiş böyle büyük çaplı coin/tokenler genelde airdrop yapmazlar sebebi ise zaten isimleri duyuluncaya kadar yapmışlardır. Bu tarz airdropları görürseniz büyük ihtimal scamdır ( scam: aldatma / dolandırmak ) . Scam olmama ihtimalide olabilir(resmi yerlerden airdrop un gerçekliğini teyit ettikten sonra katılın ) .

Bu tarz büyük community si olan coin/ token zaten airdrop yaparsa haber sitelerine kadar yayılır.   

İçerik

Scam Airdropların Amacı Nedir ?

Scam projelerin amacı vardır. Onlar kesinlikle borsaya girmeyecektir. Onların tokeni yoktur. Onların değeri de yoktur. Kimisi telegramına adam toplar kimisi twitter takipçisini artırmaya çalışır, kimisi sizin email adreslerini toplar reklam yapmak için, kimisi walletinizin private keyini çalmaya çalışır.

Sizi yanıltarak sizden faydalanır. Bir de shitcoinler vardır. Bunlar borsaya girer. Bunların gerçek tokeni vardır. Bunların web sitesi, takımı , telegramı ve twitteri vardır, size sağlam gözükmeye çalışır.

Ama ilk fırsatta parayı vurup kaçmaya çalışırlar. Bu tarz airdroplara katılabilirsiniz ancak ilk fırsatta kazandığınız coinleri borsaya girer girmez satmak zorundasınız.Aksi taktirde coinler elinizde kalır çöp olur.

Airdropların Scam Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz ?

– Öncelikle madde madde yapabilceklerinizi yazacağım. Mümkün oldukça bütün maddeleri uygulamaya çalışın.

1. Populer bir projeyse binancede vs bulunuyorsa öncelikle http://coinmarketcap.com den coin/token adını aratın. Eğer varsa orada coin/token resmi sitesi bulunur. 

Resmi sitesine girerek ana sayfayı inceleyin , telegram gruplarının yada twitter hesaplarının linki vardır 2’sinde de airdrop hakkında duyuru olup olmadığına bakın.

2. Airdrop botlu ise botun kalitesine bakın manybot yazısı çıkıyorsa %100 scam diyebiliriz. Bizim gibi birisi basitçe telegram botuyla oluşturduğu için manybot önerilir.

3. Airdrobun telegram kanalının kuruluşuna bakın. Ne kadar eskiyse o kadar iyidir..

4. Grup değil sadece kanala katılma görevi varsa o kişi airdrop kanalı oluşturuyordur %90 scamdır.

5. Grupta spam gönderi durumuna bakın. Adminler grupla ne derece ilgileniyor. Grup spam doluysa o airdropta scam olabilir.

6. Grupta pinned mesaja bakın. Websiteleri var mı ? ya da size sundukları projeleri hakkında bir detay var mı ?

Airdrobun scam olmadığını düşünüyorsunuz fakat katıldığınıza değer mi diye düşünüyorsunuz ?

-O zaman farklı şekilde incelememiz gerekiyor. Airdrop scam değil fakat katıldığımıza değmesi için kaliteli mi diye bakmamız gerekiyor.

1. Websitelerinin kalitesini, sitelerinde team kısmından ekibi vs. inceleyin.

2. Projelerini okuyun ne vaad ettiğini. ( Bunu yazıyorum sadece. Yapması zor ve zaman kaybı görülebilir. Es geçebilirsiniz.)

3. İco fiyatına bakın ve airdropta size verdiği miktarı ico fiyatıyla çarparak kabaca bir hesap yapın.

4. Token miktarı ile ico fiyatını karşılaştırın. Airdropta size 10 adet veriyor fakat token supply miktarı 100 milyar o airdrop muhtelemen para etmez. 

Muhtemelen diyorum çünkü parada edebilir tam bilemeyiz ama en kalitelisi olsa bile o supplyde 100 tanesi para etmez.

Bir uyarı Mesela token supply 100 milyar ama ico fiyatına 0,2 yazmışlar bu abartıdır.O supply de ki coin/token 0,00x şeklinde fiyatlarda olur genelde. Hesabı ona göre yapın.

5. Airdroba fake ref kasılabilir mi önlemlerini almışlar mı vs bunlara da bakın. Önlemini alan fake kasılmaması için her türlü doğrulamayı koyan ( mail onayı, zorunlu twitter onayı )projeler airdroplarına özen gösteriyorlardır.