Ethereum Cüzdanı Nedir? Nasıl Alınır?

İçerik

Erc20 Cüzdanı Nedir? My Ether Wallet Nasıl Alınır?

Ethereum, blockchain tabanlı çalışan ve Bitcoin’den sonra en popüler kripto para birimidir. Diğer kripto paralar gibi merkezi olmayan, anonim bir ağa sahiptir. Bu sayede yaptığınız işlemlerin kaydı tutulamamakta ve diğer kişilerle gizli bilgilerinizi paylaşmanıza gerek kalmamaktadır. ERC-20 ile tokenlere büyük kolaylık sağlayan Ethereum birçok token projesinde de aktif olarak kullanılmaktadır.

Ethereum Cüzdanı Nedir?

Ethereum cüzdanı satın almış olduğunuz coinlerinizi en güvenli şekilde barındırmanızı sağlayan cüzdanlardır. Her kripto para kullanıcısının ve yatırımcısının kullanması gereken bu cüzdanlar çevrimiçi ve çevrimdışı olmak üzere birkaç başlık altında incelenmektedir. Çevrimiçi cüzdanlara internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden erişebilirken, çevrimdışı cüzdanlar yüksek güvenlikli ve USB bellek şeklini almış cüzdanlardır.

Ethereum’larınızı barındırabileceğiniz Myetherwallet cüzdanını bu yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz. Bu cüzdanı diğerlerinden ayıran ERC-20 tokenlerini destekliyor olması sayesinde Airdrop’lara katılabilir, ücretsiz coin alabilirsiniz.

Myetherwallet’dan Ethereum Cüzdanı Nasıl Açılır?

Borsalar kesinlikle kripto paralarınızı barındırmak için kullanılmamalıdır. Böyle bir senaryoda sunucular zarar görürse veya hükümet borsalara dava açarsa coinleriniz geri dönüşü olmayan zarara uğrayabilirler.

Eğer deneyimli bir yatırımcı iseniz tamamen kontrolün sizde olduğu çevrimdışı kripto para cüzdanlarını tavsiye ederiz. Bu sayede üçüncü tarafların etkisinden kurtularak coinlerinizi çok daha güvenlikli ortamlarda saklayabilirsiniz. Bu konu hakkında yazımızın devamında bahsedeceğiz. Ancak şimdi Myetherwallet cüzdanı nasıl oluşturulur adım adım anlatalım.

İlk olarak Myetherwallet’İn resmi internet sitesine gidiyoruz.

Enter a password” yazısının altında bulunan kutucuğuna Myetherwaller’da kullanmak istediğiniz şifremizi giriyoruz. Daha güvenli olması adına 8 karakterden uzun, sayı ve özel karakterler içeren bir parola oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Myetherwallet’da Kullanmak istediğimiz şifremizi giridikten sonra “Create New Wallet” diyerek devam ediyoruz.

Açılan sayfada “Download Keystore File” yazısına tıklıyoruz ve bilgisayarımıza indirilen dosyayı mümkünse USB bellek, harici harddisk gibi birkaç farklı yere kopyalıyoruz. Bilgisayarımıza indirilen bu dosyayı 3. kişiler ile kesinlikle paylaşmamanızı tavsiye ederiz, aksi takdirde Ethereum cüzdanımızın kontrolü kötü amaçlı kişilerin eline geçebilir.

Dosyayı bilgisayarınıza indirdikten ve güvenli birkaç konuma yedekledikten sonra “I understand. Continue” butonuna tıklayarak devam edebiliriz.

İşte sıra en önemli noktalardan birisi olan private key yani gizli anahtarınıza geldi. “Private Key” adından da anlaşılabileceği üzere bize özel gizli anahtar kodumuzdur. Keystore ve Myetherwallet şifremize erişimimizin olmadığı durumlarda cüzdanımıza erişmemizi sağlayan gizli anahtardır. Çok zor durumda kalmadıkça bu anahtarı bilgisayarınızda ve çevrimiçi ortamlarda saklamamanızı tavsiye ederiz.

Güvenlik uyarılarını okuduktan sonra “Print Paper Wallet” butonuna tıklayarak adımları takip etmeye devam edebiliriz.

Açılan sayfada ödeme alıp/gönderebileceğiniz herkese açık Ethereum adresimiz ve cüzdanımıza şifresiz erişim sağlayabildiğimiz “Private Key” yani gizli anahtarınız bulunuyor. Bunları bir kağıda yazabilir veya yazıcınızdan çıktı alarak saklayabilirsiniz.

Ethereum adresimizi ve Private Key’imizi güvenli bir konuma yedekledikten sonra “Next: Save Your Adress” yazısına tıklayarak devam edebiliriz.

Açılan sayfada cüzdanımıza hangi yöntem ile giriş yapmak istediğimizi soruyor. Dilerseniz indirdiğimiz Keystore dosyası ve Private Key ile ya da tarayıcınıza kurulan bir eklenti aracılığıyla cüzdanımıza giriş yapabiliriz.

Biz anlatımımıza indirmiş olduğumuz Keystore dosyası ve Private Key’i baz alarak devam edelim. Keystore dosyası genellikle “UTC–2019-03-23T16-57-01.504Z–243d975bf1f9f9f9f9e9f9ddf360” biçiminde üretilmektedir.

Keystore/Json File” seçeneğini işaretledikten sonra Keystore dosyasını seçmemiz gereken ekranı bizleri karşılıyor. Bu ekranda “Select Wallet File” yazısına tıklayarak Keystore dosyamızı seçmemiz ve daha önce belirlediğimiz parolayı girmemiz gerekiyor. Bu işlemlerin ardından Ethereum cüzdanımız kullanılabilir hale geliyor.

Hesap özetimizin sunulduğu sayfada işlemlerinizi tek bir ekranda kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

Ethereum/Bitcoin ATM’leri

Ethereum satın almak için alternatif çözümlerden birisi de Ethereum ATM’leri. Düşük miktarlarda Ethereum satın almak isteyen kullanıcı ve yatırımcılar için uygun olan bu ATM’ler, Ethereum almak için en iyi yöntemlerden birisidir.

Kripto para ATM’lerinin neredeyse tamamına yakını Müşterilerini Tanıma ve Kara Para Aklamayı Önleme yönetmeliklerine takılmadan işlem yapabilmek için limitleri küçük miktarlar ile sınırlandırmaktadır. Bu sayede Ethereum/Bitcoin ATM’lerini kullanırken herhangi bir kimlik doğrulaması yapmanıza gerek yoktur.

Bir kripto para ATM’si kullanabilmek için Ethereum cüzdanı edinmeniz gerekmektedir, bunu nasıl yapabileceğinizi bir önceki başlıkta detaylı olarak incelemiştik. Eğer hala bir Ethereum cüzdanınız yoksa hemen oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Bir Ethereum cüzdanı açtıktan sonra yapmanız gereken size en yakın Ethereum/Bitcoin ATM’sini bulmak olacaktır. Google Play Store ve Apple Store üzerinde bu amaç için geliştirilen birçok uygulama bulmanız mümkün. Ancak biz en kapsamlı ATM listesini sunan CoinATMRadar internet sitesini tavsiye ediyoruz. Bu internet sitesi ana olarak Bitcoin ATM’lerine odaklansa da Ethereum ve diğer kripto paralar için de sonuçları listeliyor.

Yakınınızdaki ATM’ye ulaştıktan sonra yapmanız gerkenler ise son derece basit. Ethereum cüzdanınıza giriş yaparak QR kodunuzu bulun ve onu taramak için makinenizin kamerasına tutun. Ardından yatırmak istediğiniz tutarda parayı ATM’ye yerleştirin ve işlemi onaylayın. Yapmış olduğunuz işlem genellikle 30 dakika içerisinde cüzdanınıza yansıyacaktır, bu süre yoğunluğa ve diğer etkenlere bağlı olarak zaman zaman birkaç saati bulabilmektedir.