ICO Nedir?

ICO, İngilizce “Initial Coin Offering” teriminin kısaltmasıdır ve kriptopara arzı anlamına gelmektedir. Projelere fon toplamak amacıyla, yeni üretilen bir jeton ya da kripto varlığın, Bitcoin, Ethereum gibi popüler kriptoparalar karşılığında satışa sunulması sürecini tanımlamaktadır. Satın alınan jeton ya da kripto varlıklar, projenin sunduğu ürün ve servisler için erişim, avantajlı kullanım ya da kar ortaklığı gibi farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Daha samimi bir dille anlatmak gerekirse. ICO(Initial Coin Offerings), geleneksel mali sistemden farklı olarak ortaya çıkmış alternatif bir kitle fonu olarak düşünülebilir. Bu model, birçok başarılı proje ve şirkete işe başlamak için ihtiyaçları olan sermayeyi sağlamıştır. 2013 yılında kitle fonu 5.1 Milyar Dolar’ı bulurken bu sayı 2014’te 16 Milyar Dolar’a, 2015’te ise yaklaşık 34 Milyar Dolar’a çıkmıştır.

ICO Şartları Nasıl Belirlenir?

Projeye fon toplamak amacıyla, üretilen kriptoparalar satışa çıkartılır ancak projeye yatırım yapacak kişi ya da kurumlar projenin tüm detaylarını bilmek isteyecektir. Bu nedenle bir ICO’nun belki de kilit dokümanlarından biri Whitepaper olarak adlandırılan, projenin çözdüğü problemleri, sunduğu çözümleri, sağladığı avantajları ve teknik detaylarını paylaştığı doküman proje ekibi tarafından herkesin kolayca ulaşabileceği şekilde (projenin web sitesi, sosyal medya hesapları, forumlar vs. platformlarda) yayınlanır.

Katılmak isteyenlerin ICO’ya nasıl dahil olabileceği, üretilen kriptopara varlıklarının hangi kriptoparalar karşılığında satılacağı (genelde Bitcoin veya Ethereum), toplanması hedeflenen en az ve en üst fon miktarı, ICO’nun ne kadar süreceği, ödenen kriptoparalar karşılığında, ICO için üretilen kripto varlıkların ne zaman ve nasıl teslim edileceği gibi önemli bilgileri proje ekibi belirler.

Bazı ICO’lar, (bknz:casper) , kullanıcı başına miktar sınırlaması, kimlik doğrulama zorunluluğu (KYC) gibi şartlar koyabilir. Satın alma ve fon toplama işlemi birkaç saat ile sınırlı olabileceği gibi daha uzun süreleri kapsayacak şekilde de belirlenebilmektedir.

+

Sabit tedarikle, dinamik bir yatırım amacınız da olabilir yani tokenların dağıtımı, alınan yatırımlara göre yapılır. Bu şu anlama gelir: Bir proje ne kadar fazla yatırım alırsa, token fiyatı da o kadar yüksek olur.

Bunun dışında, alınan belli sayıdaki yatırımlara göre belirlenen dinamik bir token tedariğiniz de olabilir yani her token’in fiyatı sabittir (örn. 1 BTC = 1 token) ama ne zaman yeni bir BTC gönderilse, yeni bir token yaratılır. Hedeflere göre bir limit belirlenebilir.