Coin Yakma (COİN BURN) Nedir ?

Bu yazımızda coin yakma nedir, coin yakmadaki amaçlar neler olabilir, coin yakan önde gelen projeler nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulmaya çalışacağız. 

coin burn

Coin burn yani coin yakma;  coinleri dolaşımdan kalıcı olarak çıkararak, toplam arzı düşürme sürecidir. Bir tür akıllı kontrat fonksiyonu kullanılarak coinlerini yakmayı planlayan borsalar/projeler/coinlerin sahipleri sizce yakma fonksiyonunu  belirli aralıklarla kullanarak neyi amaçlıyor olabilirler? Örneğin; şuan dünyanın önde gelen, merkezsiz banka olma yolunda ilerleyen ve bütün dünyaya yayılan, ofisler açan, ülkelerin borsalarını satın alan BİNANCE; toplam miktarının yani 200.000.000 olan arzının yarısını yani 100.000.000 gibi bir rakamı; belirlediği plan ve çerçeve doğrultusunda (her çeyrek ortaya çıkan işlem sayısı yani hacimler doğrultusunda BNB coinlerini) yakmaktadır. Başka bir deyişle kalıcı olarak sonsuza dek yok etmektedir. Tüm BNB Coin Yakımı işlemlerini Etherscan  gibi bir Ethereum blockchain tarayıcısından doğrulayabilirsiniz. Yakma işlemleri herkese açık, geri döndürülemez ve blockchainde kalıcı olarak kayıt altındadır. (Binance 2019 yılında yaklaşık 11.000.000 BNB coinini yok etmiş/yakmıştır.) Buna benzer bir biçimde binance kadar olmasa da Kucoin borsasınında whitepaper’ın KCS coinlerinin yakılacağı ve 2019 üçüncü çeyrek kısmında karın %10 u kadar (KCS arz yaklaşık 91.000.000; belirtilen çeyrek yakılması planlanan adet yaklaşık 400.000 KCS idi.) 

Başka bir örnek verecek olursak daha iki ay önce kripto para sektörünün önde gelen projelerinden birisi olan Stellar Lumens’de, XLM tokenlerinin ‘‘arzının yarısını bir anda yakarak hem alışılageldik olmayan hemde böylesine devasa bir oranı (%50) yok ederek/yakarak neyi amaçlıyor olabilir. Kasım 2019’da düşen bu habere karşılık XLM o zamanlar %25-30 arası değer kazanmıştı. 

Sonuç olarak; borsalar ve coin sahipleri ”coin yakma faaliyetiyle” çoğunlukla piyasadaki toplam arzın azaltılıp kripto para biriminin değerini arttırılması hedeflerler. Toplam miktar azaldıkça ürünün daha da değerli olması beklenebilir; çünkü ürünün süreç içerisinde ortaya koyduğu çalışmalarla markası ve değeri artarken; buna ek olarak piyasadaki adedi/sayısı kasıtlı yok edildiğinde ilgili coinin projesine değer katılmış olunacaktır. Bu anlamda BNB, XLM, KCS gibi coinler zaten mevcut halleri markalaşma sürecine girmişken bu hamleleri bu coinlerin (proje işleyişinde aksilik olmamak şartıyla) uzun vadede değerini daha da artıracaktır denilebilir. 

coin yakma
Genel anlamda koin yakma/coin burn uzun vadede coinlerin fiyatlarına olumlu yansıyacak şekilde değerlendirilir.